Morgen start op Mallorca ook het Europese wielerseizoen: bezorgt Tim Wellens Lotto-Soudal de eerste zege van het seizoen?

Foto: Photo News

Niet iedereen reist naar de andere kant van de wereld - Australië of Argentinië - om aan het nieuwe wielerseizoen te beginnen. Vanaf morgen begint ook een groot deel van het peloton aan hun campagne op het Spaanse eiland Mallorca. Vier etappes met een unieke formule: zorgt Tim Wellens voor het eerste succes van Lotto Soudal. Het zou zomaar kunnen.

Tim Wellens won vorig jaar de Trofeo de Tramuntana, een etappe die ook de komende dagen weer op het programma staat. Wellens krijgt dus de kans om zijn kunstje over te doen en zo Lotto-Soudal een eerste zege van het seizoen te schenken. Meer zelfs, er staan dit jaar maar liefst drie etappes op het programma waar de Limburger kans maakt op een zege. De openingsetappe van morgen - de Trofeo Ses Salines - kent immers een volledig vernieuwde aankomst en die ligt op de top van een heuvel.

Bovendien is de concurrentie in vergelijking met vorig jaar een beetje minder. Team Sky leverde in 2018 met Gianni Moscon een geducht tegenstander voor Wellens maar de Britse formatie staat dit jaar niet aan de start. Slechts zeven World Tourformaties vonden de weg naar Mallorca: naast Lotto-Soudal zijn dat Movistar, Bora-Hansgrohe, Katusha, UAE, Mitchelton-Scott en Trek-Segafredo.

Dat maakt dat de concurrentie voor Wellens nog altijd groot zal zijn: wereldkampioen Alejandro Valverde wil voor eigen volk ongetwijfeld vroeg scoren, idem dito voor Mikel Landa. UAE stuurt Fabio Aru na een mislukt seizoen al vroeg de loopgraven in en Mitchelton-Scott heeft Simon Yates aan de start staan. Spektakel gegarandeerd. En toch is Tim Wellens de komende dagen in drie van de vier etappes de te kloppen man. De Limburger kent de baten van een vroege seizoenszege en is in de eerste weken altijd al goed in vorm. Het zou ons niet verbazen, mocht hij tussen morgen en zondag minstens één keer juichen.

Opvallend: renners zijn niet verplicht om aan alle etappes deel te nemen. Enkel wie de vier etappes rijdt, komt in aanmerking voor het eindklassement.

Rittenschema:

Donderdag 31/1: Trofeo Ses Salines - 176km

Vrijdag 1/2: Trofeo Andraxt - Lloseta 172km

Zaterdag 2/2: Trofeo de Tramuntana 140km

Zondag 3/2: Trofeo Palma 159km

Deelnemende ploegen:

Lotto-Soudal (Wellens, Armée, Monfort...), Movistar (Valverde, Landa, Roelandts), Mitchelton-Scott (S. Yates), Bora-Hansgrohe (Drucker, Buchmann), Katusha (Crass, Biermans, Kittel, Zakarin, Spilak), UAE (Aru, Kristoff), Trek-Segafredo (Mollema, Felline, Degenkolb), Caja Rural, Euskadi Murias, Cofidis, Sport Vlaanderen - Baloise (Sprengers, Van Hecke), Wanty Groupe Gobert (Backaert, Meurisse,Martin), Direct Energie, Arkea Samsic (Greipel), Israël Cycling Academy (Hermans), Roompot Charles (Leysen, De Bie, Van Schip,Weening, Boom), Rally UH Cyling.

Door gvdl
AANGERADEN