Donald Trump blij met “magnifieke brief” van Xi Jinping

Bron © BELGA

Amerikaans president Donald Trump en Chinees vicepremier Liu He discussiëren tijdens hun meeting in de Oval Office. Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump toonde zich donderdag verheugd met een “magnifieke brief” van zijn Chinese collega Xi Jinping. Volgens Trump zou er “een enorme vooruitgang” geboekt worden op het vlak van de handelsoorlog tussen de twee landen.

Donald Trump blij met “magnifieke brief” van Xi Jinping
Een vertaler voor Liu He leest de brief van president Xi Jingping voor tijdens de vergadering. Foto: REUTERS

In de brief die Trump las in zijn ovalen kantoor in het Witte Huis, schrijft de Chinese president dat “de handelsrelaties tussen de twee landen van kapitaal belang zijn” en dat hij “hoopt dat de twee landen in wederzijds respect zullen kunnen blijven samenwerken”.

Na de vergadering meldde het Chinese staatspersbureau Xinhui dat China en de VS positieve vorderingen maken in het handelsoverleg tussen beide landen. President Trump zei dat een handelsdeal tot de mogelijkheden behoort.

Maar er is nog een hoop werk te verrichten, meldde de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer na afloop van het tweedaagse handelsoverleg tussen beide landen.

Terwijl door de grote meningsverschillen tussen de VS en China een overeenstemming nog ver weg lijkt, sprak Trump al van de “grootste handelsovereenkomst in de geschiedenis”. “Maar er komt geen deal voordat mijn vriend president Xi en ik elkaar hebben ontmoet.”

De Chinese delegatie, aangevoerd door vicepremier Liu He, noemde het overleg in Washington “onbevangen, specifiek en erg vruchtbaar”. Half februari reist Lighthizer af naar Peking.

VOOR ABONNEES