“Ochtendspits verloopt relatief rustig”, enkel aanschuiven richting Gent

Foto: BELGA

Er is vannacht weer een zone met winterse buien over ons land getrokken. Doordat de sneeuwzone Vlaanderen ruim voor de ochtendspits had verlaten, hadden de strooidiensten ruim de tijd om de wegen weer berijdbaar te maken, maar het blijft toch oppassen voor gladheid. Het KMI hield code geel aan tot ongeveer 7 uur vanochtend, en ook het Agentschap Wegen en Verkeer en het Vlaams Verkeerscentrum vragen autobestuurders om hun rijstijl aan te passen.

Het KMI verwachtte in de nacht van donderdag op vrijdag in het hele land zo’n 1 tot 5 centimeter sneeuw (“lokaal kan dat een beetje meer zijn”), en kondigde gisteravond al code geel af.

“Ochtendspits verloopt relatief rustig”, enkel aanschuiven richting Gent
Foto: KMI

Een meevaller was wel dat de strooidiensten de tijd hadden om alle wegen te behandelen, doordat de sneeuwzone Vlaanderen ruim voor de ochtendspits al had verlaten. Dat meldt het agentschap Wegen en Verkeer, dat vannacht liefst 1.400 ton zout liet strooien. Opgelet: hier en daar kunnen toch nog sneeuwresten op de gewest- en autosnelwegen liggen. “De wegdektemperaturen zullen pas in de loop van de ochtend boven het vriespunt komen, waardoor er kans is op lokale gladheid.” Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties tot na de ochtendspits.

LEES OOK. Zo raak je zonder problemen met de auto door de sneeuw

Ook het Vlaams Verkeerscentrum vroeg autobestuurders om hun rijstijl aan te passen:

“Rustige ochtendspits”

De ochtendspits verloopt voorlopig echter bijzonder rustig, dat bevestigt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “We kennen momenteel een gewone, zeg maar relatief rustige ochtendspits. Dat is op vrijdag sowieso al het geval, en de sneeuw heeft daar weinig verandering in gebracht.” Rond 8 uur stond er zowat 100 km file. “Praktisch overal waren de wegen sneeuwvrij bij de start van de ochtendspits. Enkel in Limburg was dat niet overal het geval, maar intussen zien we dat ook daar de wegen sneeuwvrij zijn.”

Enkel op de E17 in Destelbergen, richting Gent, is het ruim een uur aanschuiven. Daar zijn twee van de drie rijstroken dicht door een defecte vrachtwagen. Die vrachtwagen is intussen getakeld, maar het blijft aanschuiven.

De NMBS meldt hier en daar enkele technische defecten, zowel aan de treinen zelf als aan de infrastructuur, maar nergens moest het treinverkeer volledig onderbroken worden. Ook De Lijn heeft weinig problemen te melden, al moeten enkele bussen lokaal een omleiding volgen door de gladde wegen. Zo rijden de bussen in heel Limburg en het Pajottenland met lichte vertragingen, en ook in Antwerpen zijn door de gladde wegen en verkeersdrukte kleine vertragingen mogelijk.

Volgens het KMI moeten we vrijdag alvast geen extra sneeuwellende verwachten: op een vlaagje na wordt het vanochtend droog met lage wolken, nevel of mist. Later op de dag wordt het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt, en lokaal kan er een regenbuitje vallen. Het wordt zachter, bij maxima van 1 tot 6 graden. In de Ardennen kunnen de lage wolken hardnekkig blijven hangen.

“Ochtendspits verloopt relatief rustig”, enkel aanschuiven richting Gent
Foto: KMI

Nog sneeuw op komst

Ook vrijdagavond en -nacht is het nog altijd meestal bewolkt, met kans op een lichte bui van regen of smeltende sneeuw. Na middernacht is er in de zuidoostelijke landshelft kans op smeltende sneeuw en later op sneeuw, waarvan opnieuw enkele centimeters kunnen blijven liggen. De minima liggen tussen -1 en 2 graden.

Zaterdag blijft bewolkt, met maar enkele plaatselijke opklaringen. In Hoog-België hangt er nevel of mist en kan er nog af en toe smeltende sneeuw of sneeuw vallen. Aan zee is er kans op enkele regenbuien. Elders blijft het meestal droog. De maxima schommelen tussen -1 graad in de Hoge Ardennen en 6 graden aan zee.

Op zondag krijgen we een afwisseling van zon en wolken, bij overwegend droog weer. De maxima blijven dezelfde: tussen -1 graad in de Ardennen en 6 graden aan de kust. Maandag is het vaak droog met opklaringen. Later neemt de bewolking toe en brengt een nieuwe storing smeltende sneeuw in Laag-België en sneeuw op de hoogten. Maxima van -2 graden in de Ardennen tot +3 graden in het centrum.

Door adb, jvh
AANGERADEN