Brusselse Noordstation blijft onveilig en vuil

Eind vorig jaar verlegde De Lijn de stopplaatsen van haar bussen en bleef een tijdje weg uit het Noordstation wegens te vuil en te onveilig. Intussen zijn maatregelen genomen. Maar daar zit de dagelijkse pendelaar weinig van.

tg

Met de koude hebben de transmigranten het Maximiliaanpark geruild voor het Noordstation. De federale politie telde onlangs tijdens een voedselbedeling meer dan 500 migranten in het Noordstation. Sommigen slapen er ook.

Intussen zijn er maatregelen genomen zoals extra vuilniscontainers die er werden geplaatst. Maar die puilen elke dag uit van het afval. En ook in het gedeelte van het Noordstation dat niet door de NMBS wordt gebruikt, ligt er elke dag een massa afval. “Zeker na de dagelijkse voedselbedeling. Ze eten en gooien hun afval gewoon op de grond”, klinkt het bij de politie.

Ook blijven ze hun behoefte doen op de ondergrondse verdieping van het station waar een doordringende urinegeur hangt.

(lees verder onder video)

Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zegt dat er intussen zeker stappen vooruit zijn gezet op het vlak van veiligheid en hygiëne aan de ondergrondse busterminal van De Lijn aan Brussel-Noord. “Maar het is nog niet genoeg.”

Bijkomende afspraken zijn niet nodig, “maar we moeten de vinger aan de pols houden”, aldus de N-VA-minister.

Langs Vlaamse kant wordt ook al langer aangedrongen op de aflevering van een bouwvergunning voor een nieuwe busterminal buiten het station. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) liet vorige week nog verstaan dat die stedenbouwkundige vergunning in de loop van februari zal afgeleverd worden.

De Lijn zou dan een soort van overkapping maken buiten het station waar de bussen dan kunnen stoppen.

Aangeboden door onze partners