Cultuuragenda. Lieven Tavernier, Paul Couter en ander jong geweld

Lieven Tavernier stelt nieuwe plaat voor Foto: Steven Hendrix

Gent - Laat u niet afschrikken door de koude. Goed ingeduffeld naar een warm café of een concertzaal, waar het volop genieten is van muziek, geserveerd door oudere mannen als Lieven Tavernier, Paul Couter en H.T. Roberts. Maar er zijn ook de veel jongere Isolde Van den Buclke (Tristan) en Helena Casella die grote en kleine podia beklimmen. Maak uw keuze, reserveer uw tickets waar nodig, wij deden al een voorselectie en tonen de weg naar de kassa via een eenvoudige klik.

Oddverse
maandag 4 februari, 20.30u., Café Trefpunt, gratis

Café Trefpunt steekt deze week twee keer de Atlantische Oceaan over.  Eerst roeien ze richting Colombia. Oddverse zijn muziek is een funky mix van latin-electro, die caribische ritmes speelt als champeta, cumbia en reggaeton in een live-looping-set.

Helena en Pablo Casella
dinsdag 5 februari, 20.00u. ENTR (De Centrale), gratis

Pablo Casella, kan u niet alleen kennen als een heel vriendelijke Braziliaan, maar ook als gitarist-componist bij onder anderen Little Dots en Sarah Ferri. Samen met saxofonist Tom Callens (The Magnificent Seven, Lester's Blues en Tiny Legs Tim) vormt hij ook wel eens een gelegenheidstrio met Lien De Greef van lady Linn. Nu speelt hij een intieme set met zijn nicht Helena Casella. "Het wordt gewoon iets klein en intiem", verklapte hij ons recent. Verwacht een mix van jazz, soul en Braziliaanse muziek.
meer info
HT Roberts - Album voorstelling - Sunburst & Silk
dinsdag 5 februari, 20.30u. Café Missy Sippy

Wie van blues houdt en in Gent woont kan niet om HT Roberts heen. Op zijn jongste plaat Sunburst & Silk grijpt hij terug naar de puurheid van de blues. Dat doet hij in een intieme samenwerking met Pascale “Bloomfish” Michiels (Billy & Bloomfish, The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra). 
meer info
Quetzal
woensdag 6 februari, 20.30u., Café Trefpunt, gratis

A huevo! Ook op woensdag kleurt café  Trefpunt Latijns-Amerikaans. Zangeres Sofía Díaz en gitarist Jasper De Kind brengen samen traditionele muziek uit het zuiden van Mexico. Quetzal bezingt het leven en de dood, de liefde en het verdriet. Na het concert is er de mogelijkheid tot akoestische jam.
RAMAN.
woensdag 6 februari, 20.30u., Café De Loge, vrije bijdrage in hoed

De jonge Gents-Brusselse band speelt alternatieve rock-'n-roll, met steeds een voet in blues-en rootsgrond. Blues-grootheid Tiny Legs Tim schuift RAMAN. alvast naar voren als beloftevol talent. RAMAN. won in 2016 Jonge Wolven en in 2017 gingen ze naarhuis met de beker van muziekconcours Oost.Best! Vorig jaar werd de band eerste laureaat van de Karen Vernimmenprijs. Of er de prijzenkast in 2019 nog wat voller wordt, is afwachten. Ondertussen  brent frontman Simon Raman brengt in Café de Loge een akoestische solo show; iets intiemer, maar met evenveel intensiteit …
meer info
Rookie, comedy for kids
woensdag 6 februari, 14.00u., Tinnenpot Theater

Leuke ideeën zijn meestal eenvoudig. En hebben een hoog ‘waarom deden we dit al niet eerder' gehalte. Net zoals de Rookie Comedy for kids shows. Heerlijk grappig, echt gefocust op kinderen, maar even meeslepend voor de volwassenen die mee kijken. Niet mokken omdat de voorstelling van woensdag uitverkocht is. Want je krijgt direct een herkansing voor de extra voorstelling met Peter Hens op 8 maart, ook in Tinnenpot.
Meer info
Borokov Borokov
donderdag 7 februari, deuren 20.00u, Zaal Charlatan

Borokov Borokov stelt het eerste livealbum LOS BOLLEN, gemasterd door CJ Bolland, voor. De originele tracks werden opgenomen in de keuken van A. Omloops voormalige werkgever. Als onderdeel van Borokov Borokovs optredens kreeg de keukenregistratie uiteindelijk de naam LOS BOLLEN. Dit segment van de live-show wordt voornamelijk gekenmerkt door copieuze, hoekig-stugge dans, desoriëntatie, verrukt vluchtgedrag en aseksuele intimidatie. Beide kanten van de plaat eindigen met het nummer VIER. Wat een bevel!
Meer info
Dez Mona
donderdag 7 februari, 20.00u., Minard

Dez Mona is een band van ballades waar de prachtige stem samensmelt met legering  jazz, gospel en alternatieve pop. De band rond zanger Gregory Frateur heeft een nieuw album. Vier jaar na de liveplaat 'X' ligt sinds vorige maand 'Book of Many' bij de platenboer.  Opgenomen in de Franse Ardèche tussen het gezang van de krekels en waarschijnlijk op blote voeten! Naast het vaste trio mag je ook allarounder Tom PIntens verwachten, al dan niet met schoenen aan.
meer info
Nocturne met concert Citadelic Jazz
donderdag 7 februari, S.M.A.K., open tot 21.00u.

Weekendagenda’s ontploffen en toch zou je graag eens meer in één van de Gentse musea geraken? S.M.A.K. schiet ter hulp met af en toe een nocturne. Het museum blijft nu donderdag open tot 21u. Voor de prijs van een gewoon museumticket kan je de tentoonstellingen Geloof in uw Tijd en Signal or Nois / The Photographic II bezoeken én je krijgt er een optreden van Citadelic Jazz bovenop.
Meer info
Birds on wire w/ Atis & Cellini
Vrijdag 8 februari, vanaf 17.00u., De Centrale

Ook De Centrale maakt de uitvoering van die cultuuragenda’s wat makkelijker. Een technoparty hoeft niet te wachten tot de late uurtjes. De gasten van Birds in the Backyard organiseren er immers een After Work Techno Party. Nadat je die pc vrijdag dichtklapt, was het nog nooit zo snel echt weekend. Koodoo, Moushi, Cellini en co spelen ten dans en  ten techno.


Meer info
Lieven Tavernier & Room 13 Orchestra voorstelling nieuw album
vrijdag 8 februari, 20.15u. Handelsbeurs

Lieven Tavernier heeft een nieuwe plaat en gaf die de titel Oude Regenbogen mee. De man die bekend is van nummers waar anderen de hitlijsten mee haalden _ denk maar aan pareltjes als 'Eerste sneeuw', 'De fanfare van honger en dorst' maakt ook nummers voor zijn eigen publiek. De weemoed komt al eens om de hoek kijken bij Lieven Tavernier. Maar naar verluidt is hij heel tevreden dat hij zijn jongste boreling kon opnemen met het klassiek orkest Room 13 Orchestra. Dirigent, violen, blazers, piano. Met diverse decennia ervaring blijft Lieven Tavernier de man die bijna sterft voor hij het podium op moet. Maar geruggensteund als hij nu is, moet dat deze keer wel meevallen. Hopen wij voor hem. En het publiek merkt daar overigens niets van.
meer info
Couter
vrijdag 8 februari, 21.30u., Café Charlatan, gratis

Paul Decoutere, aka Couter, uit Zeebrugge, is de C van TC Matic. Hij was een grote bluesfan die in het Oostende van de seventies als een ‘loner' rondhing. Zijn held heette Jean Philipov, een ingeweken Russische gitarist. Couter speelde met Arno in de bands Freckle Face (1972-1975) en Tjens Couter (1975-1980), waarna Arno TC Matic oprichtte en Couter solo ging. Couter bleef muziek maken, maar was vooral te zien in kleine kring. 
Young Masters #4, Strijkkwartet nr 15 Schubert
zondag 10 februari, 11.00u., Muziekcentrum De Bijloke

Oud mocht componist Franz Schubert niet worden. Maar de composities op het einde van zijn leven barsten van de gevoelens, inzichten en emoties. Alsof ze uit het hart van een wijze eeuwenling stroomden. De zondagochtendconcerten in De Bijloke zorgen ervoor dat je een dag eens helemaal anders dan anders kan starten, bijvoorbeeld met het 15de Strijkkwartet van Schubert.
Meer info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door An Rosiers, Klaas Vandrome en Rudy Tollenaere
AANGERADEN