Danspartner had nog nooit van Hanne Decoutere gehoord, “maar zag wel meteen dat ze het lichaam van een danseres had”

Foto: DBA

Hij had nog nooit van Hanne Decoutere gehoord, maar de voorbije maanden kreeg hij haar vaker te zien dan zij haar eigen man. Gabor Kapin is de danspartner van het nieuwsanker in Hanne danst.

In Hanne danst is vanavond te zien hoe Hanne Decoutere na een zware revalidatie van meer dan twee maanden opnieuw kan dansen. Ze moet naar Monaco om te laten zien waar ze staat. Zij niet alleen: ze danst de ­balkonscène uit Romeo en Julia met Gabor Kapin, een Hongaarse danser van Ballet Vlaanderen. Kapin had nog nooit van Hanne Decoutere gehoord, ook al woont hij wel in Antwerpen: “Ik kijk af en toe wel tv om Nederlands te leren, maar niet vaak. Ik lees het nieuws meestal online, vooral van Amerikaanse media, Hongaarse en de BBC. Toen ik Hanne voor het eerst zag, viel me natuurlijk wel op dat ze het lichaam van een danseres had. En tijdens de eerste les kon ze goed volgen, dat verbaasde me wel.”

Een nieuwsanker dat de balletschoenen aantrekt: Gabor Kapin vindt het niet eens zo’n gek idee. “Het gaat niet alleen om Hanne die hier de Mount Everest beklimt, maar ook om al die mensen die bij haar avontuur betrokken zijn. Ze reist naar ­Monaco, naar Den Haag, naar Londen, je ziet hoe balletschoenen gemaakt worden. Voor mij is dit ook leerrijk. Maar dankzij Hanne weet ik nu beter hoe je iets moet uitleggen. Ik geef toe dat dit een uitdaging is, want ik dans natuurlijk op een ander niveau dan Hanne. Ik dans al 28 jaar, sinds mijn tiende. Maar Hanne is enorm geëvolueerd, ze heeft echt door­geduwd. Ik heb haar ook aan het werk gezien in Het journaal. (lacht) Wist jij dat ze ook een diploma ­rechten heeft? Ik ben blij dat we dit samen kunnen doen, het is een unieke kans om een breed publiek te bereiken.”

Door tdl