Door president Trump fel bekritiseerde Fed-baas Jerome Powell dineert in Witte Huis

Bron © BELGA

Jerome Powell. Foto: REUTERS

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft gedineerd met president Donald Trump. Dat maakte de Federal Reserve bekend. Onder meer economische ontwikkelingen en verwachtingen werden besproken. Trump bekritiseerde Powell en de Fed al meermaals voor hun renteverhogingen.

Maar de centrale bank benadrukte dat Powell zijn verwachtingen voor monetair beleid in de toekomst niet gedeeld heeft met Trump. Bijeenkomsten van de Amerikaanse president en de voorzitter van de Federal Reserve komen vaker voor, maar deze vond plaats tegen een achtergrond van felle openbare kritiek van Trump op het beleid van Powell. Ook gingen er eerder geruchten dat Trump zijn centrale bankier wilde ontslaan, wat een neergang van de beurzen veroorzaakte.

De Fed meldt dat Powell aan president Trump uitlegde dat het monetair beleid past in het mandaat van het stelsel van centrale banken om een maximale werkgelegenheid en stabiele prijzen na te streven. Powell gaf de bewoner van het Witte Huis de boodschap dat het Fed-beleid “enkel gebaseerd is op zorgvuldige, objectieve en niet-politieke analyses”.

Het diner duurde anderhalf uur, aldus een ingewijde. Overigens waren ook minister van Financiën Steven Mnuchin en vicevoorzitter Richard Clarida van de Federal Reserve aanwezig.

AANGERADEN