Karel De Gucht en zijn echtgenote krijgen gelijk in hun rechtszaak tegen fiscus: “Altijd gezegd dat procedure tegen mij onwettig was”

Karel De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs Foto: Belga

Karel De Gucht en zijn echtgenote krijgen gelijk van de rechtbank in hun conflict met de Belgische fiscus. De fiscale kamer van de Gentse rechtbank vernietigt een bijkomende belastingaanslag van bijna 1 miljoen euro, omdat die gestoeld was op “onrechtmatige vragen” van de belastingdiensten.

De belastingzaak rond De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs gaat terug tot 2010. De fiscus startte toen een onderzoek omdat de villa van het echtpaar in Toscane argwaan wekte. Toen de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) daarop in 2011 de rekeningen van het koppel inkeek, werd een betwiste aandelentransactie uit het vorige leven van De Gucht als zakenadvocaat opgemerkt: in 2005 belandde namelijk 1,068 miljoen euro op een bankrekening van de Gucht bij Fortis. Volgens de belastinginspectie heeft De Gucht onterecht geen belastingen betaald op die inkomsten.

In eerste instantie oordeelde een Gentse rechtbank al dat de fiscus ten onrechte was overgegaan tot uitbreiding van de onderzoekstermijn van drie naar zeven jaar, zodat het onderzoek in feite nietig was. De BBI trok daarop naar het Hof van Cassatie en kreeg daar gelijk, maar in april 2018 bleek dat de fiscus een dading wou sluiten met het echtpaar. De Gucht en Schreurs gingen daar echter niet op in, en vochten de zaak aan voor de rechtbank.

De fiscale kamer van de Gentse rechtbank deed vandaag uitspraak in die zaak: de rechter oordeelt nu dat de fiscus de Fortis-rekening van De Gucht verkeerdelijk heeft opgevraagd, omdat ze er ten onrechte vanuit ging dat die rekening voor beroepsdoeleinden werd gebruikt. In dat geval zou het feit dat De Gucht en zijn echtgenote die inkomsten niet aangaven bij de belastingen belastingontduiking zijn. Volgens de rechtbank gaat het echter om een privérekening, en was de onderzoeksdaad van de belastingdiensten bijgevolg ”onrechtmatig”. De bijkomende belastingaanslag van 976.282,71 euro is dus nietig, en wordt vernietigd.

Tegen de uitspraak is nog wel beroep mogelijk.

Advocaat: “Het is niet de belastingsplichtige op wie de bewijslast rust”

“De rechtbank is van oordeel dat de BBI een nietige onderzoekshandeling heeft gesteld”, zegt Bruno Cardoen, advocaat van het echtpaar. “Dat is het gevolg van een vraag om inlichtingen omtrent rekeningen die volgens de BBI beroepsmatig werden aangewend. De rechtbank zegt dat kan niet, die rekeningen kunnen evengoed privé aangewend worden. Op die manier zou de bewijslast omgekeerd worden, want het is de fiscus die moet kunnen aantonen dat bepaalde inkomsten niet aangegeven zijn. Het is niet de belastingsplichtige op wie de bewijslast rust.”

Uit die nietige onderzoekshandeling vloeit voort dat “alle latere onderzoekshandelingen ook met een nietigheid zijn aangetast”, aldus de advocaat. “De aanslag die op basis daarvan is gevestigd, is ook vernietigd. De rechtbank heeft zich niet uitgesproken over de grond van de zaak, omdat daar geen noodzaak toe was. We zijn zeer tevreden. De zaak heeft al negen jaar aangesleept en het is fantastisch nieuws dat we vandaag hier een positieve uitspraak hebben.”

De Gucht: “Altijd gezegd dat procedure tegen mij onwettig was”

“Ik heb altijd gezegd dat de procedure tegen mij onwettig was en ten gronde onjuist”, zegt De Gucht in een reactie. Hij wijst erop dat de rechter zegt dat het onderzoek tegen hem en zijn vrouw onwettig was. Eerder had ook al het Hof van Beroep geoordeeld dat er geen aanwijzing van fraude was, vervolgt hij. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) ging tegen dat vonnis in cassatie en kreeg gelijk, waardoor de zaak opnieuw behandeld moest worden. De fiscus kan opnieuw in beroep gaan, maar voor De Gucht heeft dat geen zin. “Ik zal in beroep ook gelijk krijgen”, maakt hij zich sterk.

De Gucht hekelt ook dat de hele procedure hem al “veel geld gekost heeft. Dat is oneerlijk”. Want de fiscus kan volgens hem blijven procederen. “Het is voor mij een serieuze aderlating. Voor vele mensen is het gewoon onmogelijk om door te gaan”. Karel De Gucht omschrijft heeft de zaak als een heksenjacht, die tien jaar duurt, van Karel Anthonissen, de gewestelijk directeur van de BBI.

Door cma, jvh
AANGERADEN
Meest recent