Filezwaarte op Vlaamse snelwegen gedaald ten opzichte van recordjaar 2017 (maar blijft “zeer druk”)

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De filezwaarte, de combinatie van filelengte en fileduur, is vorig jaar op de Vlaamse snelwegen afgenomen ten opzichte van het uitzonderlijke recordjaar 2017. Dat blijkt uit cijfers op de website van het Vlaams Verkeerscentrum.

De ochtendspits was vorig jaar gemiddeld wat lichter, de avondspits bleef op eenzelfde niveau. Vooral in het najaar vielen de files op een werkdag vorig jaar minder zwaar uit. In de maanden maart, april en mei werden wel nog recordcijfers opgetekend. De reden voor de afname zijn wellicht de drogere weersomstandigheden in 2018.

“In 2018 merken we een correctie van een uitzonderlijk 2017”, zegt Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. “We bevinden ons nu weer op het niveau van 2016, dat sowieso ook een zeer druk jaar was. We kunnen dus zeker niet zeggen dat 2018 een rustig jaar was.”

Drukste plaatsen

De drukste plaatsen op de Vlaamse snelwegen waren vorig jaar opnieuw het stuk van de Antwerpse ring tussen Borgerhout en Antwerpen-Oost in de richting van Nederland, met gemiddeld 140.632 voertuigen per dag, en het stuk van de Brusselse binnenring tussen Machelen en Zaventem, met gemiddeld 105.522 voertuigen per dag. De drukste tunnel was de Antwerpse Kennedytunnel, goed voor dagelijks 80.000 voertuigen in elke richting.

De meest verzadigde punten op de Vlaamse snelwegen waren de zone UZ Jette op de Brusselse ring en de Kennedytunnel en zone tussen Borgerhout en Antwerpen-Oost op de Antwerpse ring.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent