Gouden Stier Samatta loodst leider Genk voorbij stug verdedigend Standard

Racing Genk blijft op kruissnelheid. Het had nochtans meer dan een uur nodig om de muur van Standard te slopen maar het opportunisme van Gouden Stier Ally Samatta maakte het verschil: twee-nul. De achttiende en negentiende treffer van de Tanzaniaan volstonden om Genk een voorlopige voorsprong van twaalf punten (!!) te geven op eerste achtervolgers Club Brugge en Antwerp.

Toppers starten vaak als schaakpartijen, gisteravond was het niet anders. Grootmeesters Philippe Clement en Michel Preud’homme openden met enkele voorzichtige zetten, toch werd al snel duidelijk dat leider Genk de meeste aanvalsdrang in zich had. Met Trossard als gevaarlijkste pion. Tot twee keer toe zette aanvoerder Pozuelo hem binnen de minuut schuin voor Ochoa, telkens stond de Luikse Mexicaan pal.

Het tegengas werd uitsluitend door Carcela gegeven, al moest Danny Vukovic voor rust niet één keer de handen uit de mouwen steken. Elke Luikse dreiging kende zijn oorsprong in de omschakeling. Maar omdat de thuisploeg ondanks een vervelend aanwakkerende wind steeds preciezer ging voetballen, werden balverlies en tegenstoten zeldzamer. Die slordigheden toonde Standard wel, vooral Cimirot speelde een ongelukkige eerste helft. Maar ook maatje Marin kwam amper in het spel voor, de bezoekers moesten steeds meer achter de bal aanhollen.

Racing voerde het tempo op en voetbalde ook verschillende doelkansen bij mekaar. Paintsil, die na zijn knappe invalbeurt op de Freethiel de voorkeur had gekregen op Ndongala, sneed enkele keren voorbij Laifis, die ook nog eens kilometervreter Maehle over zich kreeg. Op links zorgde De Norre mee voor enkele schietkansen voor Trossard. Centraal probeerde Malinovskyi het enkele keren van op afstand. Ochoa kreeg het op die manier druk maar gaf geen krimp. ¬Bovendien kreeg hij tot twee keer toe de hulp van het doelhout. Een verre knal van Malinovskyi likte de buitenkant van de paal, een plaatsbal van Trossard plofte boven op de deklat.

Onstuitbaar

Genk verdiende meer dan de blanke ruststand. De leider had ook meteen na rust op voorsprong moeten komen. Maehle stoomde nog maar eens door, Aido kopt aan de tweede paal de voorzet van dichtbij op de borst van Bokadi.

De Genkse openingstreffer kon en zou niet uitblijven. Auteur: (wie anders dan) Ally Samatta. Voor de achttiende keer dit seizoen stond de Tanzaniaan op de juiste plaats. De grootste verdienste ging echter naar het prachtig voorbereidend werk van Aidoo (opening), Maehle (doorsteekpass) en Trossard (diagonale knal). Ochoa kon de bal alleen maar afweren, de inlopende Samatta trapte de rebound met links in het dak van het doel.

1-0 werd amper twee minuten later ei zo na 2-0. Een indraaiende vrijschop van Pozuelo werd door iedereen gemist. Een verbaasde Ochoa zag de bal op de verste paal uiteenspatten, Dewaest was te verbouwereerd om de rebound te benutten.

Zo bleef het spannend tot in minuut 88’. Standard probeerde vruchteloos te dreigen met de lange bal, maar liep op een schitterende Genkse counter. Voor de zoveelste keer trok Maehle zich op gang. Opnieuw behield hij het overzicht, opnieuw vond hij Samatta. Die nam oog in oog met Ochoa de laatste twijfels weg met links: 2-0. De eerredder van Carcela strandde symbolisch op de bovenkant van de lat.

Sportieve topper

Genk stuurde zo in een overigens zeer sportieve topper een duidelijke boodschap naar al wie dit seizoen op de landstitel mikt. Wie kampioen wil worden, moet voorbij een opnieuw erg autoritaire leider, die tegen Standard rijpheid, organisatie, enthousiasme en efficiëntie toonde. Standard staat al op veertien punten, Club Brugge en Antwerp mogen dit weekend nog proberen te knabbelen aan hun achterstand van twaalf punten. Het wordt zaterdag en zondag weer heerlijk achteroverleunen voor Philippe Clement en zijn topteam.

Door Marnik Geukens
  • Meer voetbal