Bert Anciaux zet stap terug en past voor lijsttrekkerschap SP.A bij Vlaamse verkiezingen

© BELGA

Bert Anciaux zal de Brusselse SP.A-lijst voor het Vlaams Parlement dan toch niet trekken. Hij wil plaats maken voor vernieuwing.

agy, jvh

“De laatste dagen ging ik op zoek naar jonge fantastische vrouwen om eerste opvolger te staan, zodat ik binnen enkele jaren met opgeheven hoofd zou kunnen weggaan”, schrijft hij op zijn Facebook-pagina. “Maar waarom doe ik dat nu dan niet? Alsof er vandaag geen schitterende, gedreven en geloofwaardige jonge vrouwen rondlopen? Door nu een stap terug te zetten, geef ik hen nu de kans te vechten voor de jongeren in de stad, voor meer sociale rechtvaardigheid.”

Twee weken geleden werd Anciaux nog aangeduid als lijsttrekker, maar daar komt hij nu dus op terug. In een reactie legt hij uit dat de consequenties van het lijsttrekkerschap pas echt tot hem doordrongen nadat de beslissing vorige maand definitief was gemaakt. “Ik bleef er maar over nadenken. Uiteindelijk wist ik dat ik de knoop moest doorhakken”, zegt hij. “Als je iets doet, moet je het goed doen. Vroeger kon ik nog veel dingen tegelijk doen, maar nu gaat dat niet meer.”

SP.A heeft begrip voor de keuze van Anciaux. “We willen Bert bedanken voor zijn inzet en we hebben begrip voor zijn keuze”, zegt woordvoerder Conner Rousseau. “Het is duidelijk dat hij de jeugd een kans wil geven. Hannelore is een gedreven, jong talent. Met haar erbij zijn nu acht van onze dertien lijsttrekkers vrouwen.”

Toekomst

Anciaux wil zich naar eigen zeggen wel beschikbaar houden voor de campagne. In welke hoedanigheid, dat is echter onduidelijk. “Het lijstduwerschap hoeft voor mij niet, maar als de partij dat wil, zal ik dat doen”, zegt hij aan Belga. De beslissing daarover is nog niet gevallen.

De Vlaamse politiek is voor Anciaux dus een “quasi afgesloten hoofdstuk”. Zelfs als SP.A mee zou regeren en de partij hem voor een ministerspost zou vragen, zou hij “waarschijnlijk de overweging maken dat er jongere en betere kandidaten zijn”. Anciaux wil “als de partij dat wil” wel nog lid blijven van de Senaat, “die mooie democratische instelling die ten onrechte verguisd en verketterd wordt”. “Ik heb daar nog wel een rol te spelen en die functie is te combineren met mijn andere activiteiten.”

Brussels Parlementslid Hannelore Goeman volgt Anciaux op als Vlaams lijsttrekker op de Brusselse lijst. “Ik had ongelooflijk zin in die Europese campagne, maar deze kans mag ik niet laten liggen. Ik zal me volledig inschrijven in de gewestcampagne van one.brussels en trek met een open vizier en een open lijst naar de kiezer. Speerpunten worden de kwaliteit en capaciteit van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel en de grote vraag naar goede zorg, of het over kinderopvang of ouderenzorg gaat.”

Ook Antwerpse lijsten goedgekeurd

Het provinciaal congres van de Antwerpse SP.A-afdeling keurde in Turnhout dan weer haar kieslijsten goed. De topplaatsen van beide lijsten waren al bekend: Caroline Gennez en Yasmine Kherbache trekken respectievelijk de Vlaamse en de federale lijst. Antwerps schepen Jinnih Beels duwt de Vlaamse lijst. De lijst van opvolgers wordt geduwd door Christine Van Broeckhoven, moleculair biologe en expert op vlak van dementie en alzheimer.

“Ik ben bijzonder trots op ons divers team waarbij ervaring en sterke vernieuwing hand in hand gaan”, zegt Caroline Gennez. “Met veel overtuiging gaan we schouder aan schouder campagne voeren.”

De federale lijst wordt geduwd door Antwerps schepen Tom Meeuws en milieuambtenaar Erik de Bruyn. Peter Raats, de vroegere districtsburgemeester van Berchem, duwt de opvolgerslijst. Yasmine Kherbache kijkt naar eigen zeggen uit naar de campagne. “De mensen op onze lijsten komen van uiteenlopende achtergronden en zijn toch bijzonder complementair.”

LEES OOK

Nu in het nieuws