Jonge papa getuigt over drankverslaving: “Ik dronk zoveel, dat ik even geel werd als Homer Simpson”

Bron © Liverpool Echo

Foto: Shutterstock

In een Britse krant heeft een jonge vader uit Liverpool getuigd over zijn drankverslaving en de gevolgen voor zijn omgeving. Hij legt uit hoe hij soms wel 20 blikjes bier en een liter wodka per dag naar binnen speelde, en er uiteindelijk geel begon uit te zien.

Mitchell Balzan (26) legt aan Liverpool Echo uit hoe hij begon te drinken toen hij amper 13 was. Toen hij 21 werd, was hij alcoholicus. “Ik kon niet leven zonder alcohol”, vertelt hij. “Mijn laatste drinkgelag duurde 12 maanden. Ik kon gewoon niet stoppen.”

Dat volledig jaar drinken liet zijn sporen na. Langzaam maar zeker begon zijn huid geel uit te slaan. “Ik leek wel Homer Simpson. Ik zou mezelf beschrijven als opgezwollen en geel. Ik leek wel een tekenfilmfiguur, het was echt surreëel.”

Toch had Balzan niet door dat zijn lichaam er langzaam maar zeker onderdoor ging. “Toen ik mezelf in de spiegel bekeek, vond ik niet dat ik er geel uitzag. Maar andere mensen wezen mij erop.”

Bier en wodka

Balzan zat op dat moment meer in met alcohol dan met zijn eigen leven. “Ik dronk 20 blikjes bier per dag en geleidelijk aan tot een liter wodka. Mijn angststoornis hield me wakker, maar de alcohol dwong me te slapen.”

“Het was geen normaal leven. Ik stond op, dronk enkele glazen, gaf over, moest kokhalzen, dronk nog meer alcohol en ging opnieuw slapen. Ik stond op met het gevoel dat ik ging sterven. Dan dronk ik nog iets om te kalmeren, keek ik wat tv en ging ik naar bed. Dat was mijn routine.”

Ook op het werk liep het mis. “Ik kreeg mijn ontslag wegens dronkenschap, ook al was mijn vriendin net bevallen van ons eerste kindje.”

Geld

Familie en vrienden probeerden Balzan wel te helpen, maar hij geloofde er rotsvast in dat de drank hem in leven hield. In plaats van hulp te aanvaarden, bestal hij zijn omgeving en manipuleerde hij hen om nog meer drank te kopen.

“Ik greep regelmatig naar de handtas van mijn vriendin Leanne. Het kwam tot een punt waarop ze weigerde om nog geld naar huis te brengen. Dan zocht ik naar geld en vond ik briefjes met ‘Er is geen geld, je hebt hulp nodig’.”

Balzan stal zelfs de laptop van zijn neef en verkocht hem om met het geld drank te kopen. “Hij gaf me zijn laptop om een spelletje te spelen, maar ik zat zonder drank. Dus nam ik het mee naar een pandjeswinkel.”

Baby

In 2015, op kerstavond, moest Balzan naar het ziekenhuis afgevoerd worden nadat zijn dokter hem had gewaarschuwd dat hij op het randje van dood was. Maar zelfs dan nam Balzan stiekem een fles wodka mee naar het hospitaal, waar dokters een leveraandoening vaststelden.

“Toen ik in het ziekenhuis lag, toonde mijn vriendin een foto van onze baby. Ik weet het nog goed, ze zei: Je bent nu nuchter, maar kijk eens. Je hebt een dochter.”

“Ik realiseerde me dat iemand afhankelijk was van me. Dat gevoel had ik nog nooit gehad. Sindsdien ben ik nooit nog dronken geweest.”

Balzan is nu al meer dan twee jaar nuchter en is vooral blij dat hij nog leeft. “Bij mijn laatste bloedtests waren alle waarden goed. Ik ben gelukkig nu. Het is een mirakel, ik had het zelf niet verwacht.”

Door ehu
VOOR ABONNEES