‘Roma’ van Mexicaanse regisseur Cuaron krijgt Bafta voor beste film

© Joel C Ryan/Invision/AP

‘Roma’ van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuaron is zondagavond in Londen op de jaarlijkse Britse filmprijzen bekroond met de Bafta voor de beste film. De film is een productie van streamingdienst Netflix. Olivia Colman (‘The Favourite’) kreeg de prijs voor beste actrice en Rami Malek (‘Bohemian Rhapsody’) werd bekroond als beste acteur.

jvh

‘Roma’ sleepte de hoofdprijs in de wacht, en dus niet andere genomineerden als ‘The Favourite’ van de Griekse cineast Yorgos Lanthimos, ‘BlacKkKlansman’ van Spike Lee, ‘Green Book’ van Peter Farrelly of ‘A Star Is Born’ van Bradley Cooper.

Cuaron had eerder op de avond al de Bafta voor beste regisseur weggekaapt met ‘Roma’, een erg persoonlijke film over zijn jeugd in Mexico. Hij nam het in die categorie op tegen Yorgos Lanthimos (‘The Favourite’), Spike Lee (‘BlacKkKlansman’), Pawel Pawlikowski (‘Cold War’) en Bradley Cooper (‘A Star Is Born’).

De Britse Olivia Colman won dan weer de prijs voor beste actrice, voor haar rol in ‘The Favourite’. Daarin speelt ze de Britse koningin Anne, in het begin van de achttiende eeuw. Andere genomineerden in deze categorie waren Glenn Close (‘The Wife’), Lady Gaga (‘A Star Is Born’), Melissa McCarthy (‘Can You Ever Forgive Me?’) en Viola Davis (‘Widows’).

Rami Malek, die Freddie Mercury vertolkte in ‘Bohemian Rhapsody’, viel in de prijzen als beste acteur. Hij haalde het van Bradley Cooper (‘A Star Is Born’), Christian Bale (‘Vice’), Steve Coogan (‘Stan & Ollie’) en Viggo Mortensen (‘Green Book’).

Belgische link

In de categorie beste acteur in een bijrol was er ook een Belgische link. De Frans-Amerikaanse acteur Timothée Chalamet was genomineerd voor zijn rol in ‘Beautiful Boy’, de eerste Hollywoodfilm van de Belgische regisseur Felix Van Groeningen. Die award ging uiteindelijk naar Mahershala Ali, voor zijn rol in ‘Green Book’. De andere genomineerden waren Adam Driver in ‘BlacKkKlansman’, Richard E. Grant in ‘Can You Ever Forgive Me?’ en Sam Rockwell in ‘Vice’.

Bij de vrouwen won Rachel Weisz (‘The Favourite’) in de categorie beste actrice in een bijrol. Zij nam het op tegen tegenspeelster Emma Stone (‘The Favourite’) en Amy Adams (‘Vice’), Claire Foy (‘First Man’) en Margot Robbie (‘Mary, Queen of Scots’).

De Bafta’s, een organisatie van The British Academy of Film and Television Awards, behoren tot de belangrijkste filmprijzen ter wereld en zijn een graadmeter voor de Oscars.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten