Belgische wetenschapper waarschuwt voor insectensterfte: “Catastrofe voor natuur én ons voortbestaan”

Bron © The Guardian, Biological Conservation

De globale insectenpopulatie is op weg richting een totale uitroeiing als de trend van de afgelopen dertig jaar zich voortzet. Binnen enkele decennia dreigt er geen enkel insect meer te zijn op onze planeet. De gevolgen zullen catastrofaal zijn voor de “natuurlijke ecosystemen”, maar ook voor “de overlevingskansen van de mensheid”. Dat stellen twee wetenschappers, onder wie een Belg, in de eerste wereldwijde studie over het onderwerp.

Voor het eerst is er een analyse gemaakt van de wereldwijde studies over de insectensterfte wereldwijd. De Belgische onderzoeker Kris Wyckhuys, verbonden aan de Chinese academie van agriculturele wetenschappen in Beijing, en Francisco Sánchez-Bayo (universiteit van Sydney) zetten zich samen aan de grootschalige onderneming. Hun conclusies zijn allesbehalve rooskleurig. Wat heet: beide heren trekken aan de alarmbel.

Op verschillende plekken in de wereld werd de massale insectensterfte al aangetoond, maar een globaal overzicht brengt de schaal van het probleem pas echt in kaart: maar liefst 41 procent van alle insectensoorten neemt af, terwijl ruim een derde dreigt uit te sterven. De afgelopen 25 tot 30 jaar nam de globale insectenpopulatie jaarlijks met 2,5 procent af. “Dat is zeer onrustwekkend, het is zeer snel”, zegt Bayo tegen The Guardian. “Op dit tempo zijn er binnen 10 jaar een kwart minder insecten, binnen 50 jaar is de helft nog over en na 100 jaar is er geen insect meer over.”

Voedselproductie

“De voornaamste oorzaak van de afname is de intensivering van de landbouw”, aldus de onderzoeker nog. “Het gaat dan om het weghalen van alle bomen en struiken die normaal gezien langs de velden liggen. Daardoor zijn er kale velden waarop kunstmatige mest en pesticiden worden gebruikt.” Ook de verstedelijking en de klimaatverandering spelen een belangrijke rol.

Eén van de belangrijkste aanpassingen die we moeten maken, is de manier waarop we voedsel produceren, concluderen Bayo en Wyckhuys. Als dat niet gebeurt zullen de insecten verdwijnen en de gevolgen zullen “op zijn minst catastrofaal zijn” voor de hele planeet.

Door rrln
AANGERADEN
Meest recent