Moordmysterie in Griekenland opgelost: Belg (54) geëxecuteerd in opdracht van Colombiaans drugskartel

Bron © La Capitale, ekathimerini, panorama

Foto: Š Rozbroj

Na bijna twee jaar onderzoek heeft de Griekse politie de moord op Luigi Vancheri opgelost. De 54-jarige Belg werd in Athene op straat doodgeschoten. Dat gebeurde in opdracht van een Colombiaans drugskartel, vermoedelijk vanwege een openstaande schuld.

Een kogel in het hoofd. Zo kwam de uit Ans (Luik) afkomstige Luigi Vancheri op 16 juli om het leven in Athene. De dader benaderde zijn slachtoffer van achter en haalde de trekker van dichtbij over. Een roofmoord werd al snel uitgesloten, aangezien de Belg 1.000 euro op zak had toen hij werd gevonden.

Een afrekening leek aannemelijker. Het duurde namelijk niet lang voordat de speurders erachter kwamen dat Vancheri een speler was in de internationale drugswereld. De man moest zich al in België, Spanje en Zwitserland voor het gerecht verantwoorden op verdenking van drugshandel. De Waal, die woonachtig was op Ibiza, zou één van de leiders zijn van een bende die drugstransporten organiseerde tussen Zuid-Amerika en Europa.

Doorbraak

Wie er achter de moord zat bleven lange tijd een mysterie. Na twintig maanden heeft de Griekse politie de zaak echter gekraakt. Dat lukte doordat de speurders de mobiele telefoon van het slachtoffer wisten uit te lezen. Uit gesprekken via WhatsApp en Viber blijkt dat Vancheri in de problemen kwam door een schuld bij een Colombiaans kartel.

De Zuid-Amerikanen ontvoerden een lid van de bende van de Belg, zodat hij met het geld over de brug zou komen. Vancheri sprak af om in Athene vertegenwoordigers van het kartel te ontmoeten. Hij werd op weg naar de afspraak geëxecuteerd.

Vinny en Tony

Een 32-jarige man met de Albanese nationaliteit is opgepakt in verband met de moord. Hij heeft bekend de ontmoeting met Vancheri te hebben geregeld, maar ontkent elke betrokkenheid bij de moord. De Griekse politie zoekt nog twee kompanen van de verdachte, het gaat om een zekere Vinny en Tony. Zij zouden onderdeel zijn van het moordcommando.

Door rrln