Waarom VAR het doelpunt van Cercle Brugge wel moést goedkeuren (maar vanaf play-offs is dit beeld verleden tijd)

Bron © Vier

De 2-2 van Cercle Brugge in de derby tegen Club zorgde voor de nodige discussie. Want stond Cardona geen buitenspel? “De VAR heeft hier de beslissing genomen die het kon en moest nemen”, aldus analist Geert De Vlieger in Sport Late Night op Vier.

“De VAR heeft hier de beslissing genomen die het kon en moest nemen”, aldus analist Geert De Vlieger. “Probleem is dat de VAR de fase moet beoordelen op een beeld zonder lijn. Is die knie van Mechele dan wel of niet gelijk met die van Cardona? Zonder lijn kan de VAR niet zeggen dat de scheidsrechter een duidelijke fout (de beruchte clear error, red) heeft gemaakt of niet.”

Waarom VAR het doelpunt van Cercle Brugge wel moést goedkeuren (maar vanaf play-offs is dit beeld verleden tijd)
Foto: vier

Op televisie wordt die lijn wél gebruikt, en kunnen de fases dus veel beter worden geanalyseerd. Maar er is beterschap op komst: “De refs zullen tijdens de play-offs wel het systeem met de lijn kunnen gebruiken. In principe zouden dit soort voorvallen - waarin wij wél een lijn kunnen trekken en zij niet - dus van de baan moeten zijn.”

Voet van Club-speler?

Los van het gebruikte systeem bij de VAR zag ex-scheidsrechter Serge Gumienny overigens nog een andere reden om het doelpunt door te laten gaan: ““Het was geen buitenspel doordat de pass van Bruno via de voet van een speler van Club bij Cardona belandt”, zegt Gumienny in Het Nieuwsblad.

LEES MEER. Volgens ref Gumienny was 2-2 wel degelijk géén buitenspel

Door vml
  • VOOR ABONNEES
    Meer voetbal