Politie in Indonesië biedt excuses aan na gebruik van slang tijdens ondervraging

Bron © BELGA

Foto: ? Ephotocorp

De politie van de Indonesische provincie Papua heeft maandag publiekelijk excuses moeten aanbieden nadat ze een slang had gebruikt om een bekentenis los te krijgen van iemand die verdacht werd van gsm-diefstal.

Online circuleren beelden van de ondervraging. Daarop is te zien hoe een agent van het politiedistrict Jayawijaya een slang rond de nek van een verdachte legt terwijl hij hem vraagt hoe vaak hij al een gsm gestolen heeft. De man is zichtbaar doodsbang.

Verkeerd

Volgens de woordvoerder van de politie was de agent in kwestie gefrustreerd, omdat de verdachte weigerde te bekennen hoewel er erg veel getuigen van de diefstal waren. Bovendien ging het om een tamme slang, die in het politiebureau als huisdier wordt gehouden en soms ook wordt gebruikt om dronken personen in de buurt af te schrikken, zei de woordvoerder. “Maar de methode is verkeerd en we hebben ons geëxcuseerd.” De agent heeft volgens de woordvoerder ook een sanctie gekregen.

Volgens mensenrechtenadvocate Veronica Koman, die actief is in de regio rond Papua, gebruikt de politie echter vaak slangen bij ondervragingen. “Onmenselijke behandeling”, noemt zij het.

VOOR ABONNEES