Start van het wielerseizoen: ook deze toprenners trekken zich deze week op gang

Ook deze week wordt er weer veel gekoerst. Voorbereidingswedstrijden enerzijds maar ook al een eerste onderlinge confrontatie anderzijds. Froome versus Quintana, Lampaert en Gilbert versus Vanmarcke. Heel wat om naar uit te kijken dus.

Ronde van Colombia: 12 tot 17 februari

Start van het wielerseizoen: ook deze toprenners trekken zich deze week op gang
Jungels trekt een selfie bij de voorstelling in Medellin.

De Ronde van Colombia staat volledig in het teken van het seizoensdebuut van Chris Froome. De Keniaanse Brit wil volgende zomer graag voor de vijfde keer de Ronde van Frankrijk winnen en elke kilometer die hij koerst van nu tot de Tourstart in Brussel staat volledig in het teken hiervan. Hij mag in Colombia al meteen de degens kruisen met thuisrijder Nairo Quintana. Die heeft al de Ronde van San Juan in de benen en dat zou hem het voordeel moeten geven. Beginnen er ook aan in Colombia: Miguel Angel Lopez en Rigoberto Uran. Van Belgische zijde staat enkel Iljo Keisse aan de start, samen met onder anderen zijn ploegmaats Alaphilippe en Jungels. Helaas zal Iljo de komende dagen iets meer aandacht genereren dan normaal.

Tour de la Provence: 14 tot 17 februari

Deze jonge rittenkoers - donderdag start de vierde editie- heeft duidelijk een plaats gevonden op de kalender. Meer en meer ‘voorjaarsrenners’ lijken niet meer voor de warmte van het Midden-Oosten te kiezen en geven de voorkeur aan een voorbereiding op Europese bodem, met Europese parcoursen en Europese temperaturen. Heel veel ogen zullen gericht zijn op Philippe Gilbert en nationaal kampioen Yves Lampaert die beiden in het zuiden van Frankrijk hun seizoen op gang trappen. Zij mogen het opnemen tegen Sep Vanmarcke die al de Ster van Bessèges in de benen heeft. Ook Jan Bakelants werkt op Franse bodem zijn eerste kilometers af in dienst van zijn nieuwe werkgever Sunweb.

Ronde van Murcia: 15 tot 16 februari

Twee ritjes doorheen het immer bergachtige hinterland van Murcia, dat is spek naar de bek van thuisrijder Alejandro Valverde. De wereldkampioen heeft er al acht koersdagen opzitten en dat moet hem nu, voor eigen volk, een eerste zege in de regenboogtrui opleveren. Van Belgische zijde is er het debuut van Serge Pauwels in de kleuren van zijn nieuwe werkgever CCC. De Antwerpenaar vindt er alvast geschikt terrein om voor de eerste keer zijn klimmersbenen te testen.

Start van het wielerseizoen: ook deze toprenners trekken zich deze week op gang
Serge Pauwels in CCC-kleuren

Ronde van Oman: 16 tot 21 februari

Met ‘slechts’ zeven teams uit de World Tour heeft de Ronde van Oman duidelijk aan kwaliteit ingeboet. Wat niet wegneemt dat nog heel wat schoon volk de reis naar het Emiraat wil maken. Greg Van Avermaet wil de voorjaarsconditie verder aanscherpen, voor het eerst bijgestaan door Nathan Van Hooydonck die zijn eerste wedstrijdkilometers zal rijden. Ook Kris Boeckmans, begin deze maand papa geworden van Alec, fietst zijn eerste wedstrijdkilometers van het nieuwe jaar voor Vital Concept.

Start van het wielerseizoen: ook deze toprenners trekken zich deze week op gang
Kris Boeckmans, net papa geworden van Alec.

Trofeo Laigueglia en Clasica de Almeria

Volgend weekend worden ook nog twee ééndagswedstrijden afgewerkt. Het Italiaanse seizoen wordt afgetrapt naar traditie in de GP Laigueglia, zonder Belgische ploegen en met Ben Hermans als enige landgenoot aan de start. In de Clasica de Almeria verschijnen met Wanty (Dupont, Meurisse) en Sport Vlaanderen - Baloise twee Belgische teams aan de start. Belgen in buitenlandse loondienst aan de start zijn onder anderen Van Lerberghe en Waeytens (beiden Cofidis), Pauwels (CCC), Roelandts (Movistar), Leysen, Van Staeyen en De Witte (Roompot - Charles) en het duo De Backer - Van Genechten (Vital Concept). Opvallend: Lotto-Soudal neemt deze week aan geen enkele wedstrijd deel.

Door gvdl
AANGERADEN
Meest recent