Waarom moet dronken magistraat zich niet voor politierechter verantwoorden en andere bestuurders wel?

Aalst -

In Aalst werden het afgelopen weekend bij alcoholcontroles acht bestuurders betrapt op dronken rijden. Zeven kregen een rijverbod en/of mogen zich aan een zware boete verwachten. Eentje, een magistraat, niet. Omdat hij voorrecht van rechtsmacht geniet. De politie kan hem met andere woorden niet straffen. Maar betekent dat nu dat zij ongestoord en onbestraft overtredingen kunnen begaan?

In totaal werden afgelopen weekend 1.090 bestuurders gecontroleerd in Aalst. Acht van hen bleken te veel gedronken te hebben. Eén bestuurder had maar liefst 2,64 promille in zijn bloed en mocht zijn rijbewijs meteen voor vijftien dagen inleveren. Hij zal zich later voor de politierechter moeten verantwoorden.

Een magistraat kreeg geen boete omdat hij, zoals dat heet, voorrang van rechtsmacht geniet. Dat betekent dat hij enkel door een hogere magistraat mag geïnterpelleerd worden en dus niet door de politie. In dit geval zal het de procureur-generaal zijn die hem ter verantwoording zal moeten roepen.

Procureur-generaal

De term voorrecht van rechtsmacht is volgens magistraten wat ongelukkig gekozen. Omdat het zo lijkt dat magistraten boven de wet staan. Maar niets is minder waar, zegt advocaat-generaal Francis Clarysse van het parket-generaal van Gent.

Het voorrecht van rechtsmacht is een term waarmee men aangeeft dat magistraten en bepaalde (hoge) ambtenaren zoals gouverneurs die een wanbedrijf of misdaad hebben gepleegd rechtstreeks voor het hof van beroep worden vervolgd en gevonnist. En dus niet voor de correctionele rechtbank die normaal bevoegd zou zijn. Op die manier wordt elke schijn van partijdigheid weggenomen.

“De magistraat of hoge ambtenaar moet bij contact met de politie onmiddellijk zelf kenbaar maken dat hij voorrecht van rechtsmacht geniet. De parketmagistraat van dienst zal dan op de hoogte worden gesteld. Hij moet het dossier doorsturen naar een hogere magistraat. In dit geval de procureur-generaal. Die zal het dossier onderzoeken, de magistraat verhoren en eventueel een straf opleggen. Het grote verschil is dat het dossier van de betrokken magistraat onmiddellijk op niveau van het hof van beroep wordt behandeld en niet in eerste aanleg”, zegt advocaat-generaal Clarysse.

Met als gevolg dat beroep niet mogelijk is. De straffen zijn dezelfde als degene die u en ik riskeren.

Door tg
VOOR ABONNEES