Slager opent allereerste sushi-automaat in Vlaanderen

Erika Vanrenterghem en haar partner Geert Vlietinck zijn trots op hun sushi, binnenkort verkrijgbaar in een automaat. Foto: tvw

Tielt / Lichtervelde -

De eerste Vlaamse sushiautomaat is een Tieltse primeur. Erika Vanrenterghem (42) van de gelijknamige slagerij bereidt de Japanse specialiteit elke dag en laat straks iedereen die halt houdt op de parking van De Voerman in Lichtervelde meegenieten.

Erika heeft een drukbeklante slagerij in de Ieperstraat in Tielt en sinds mei vorig jaar houdt ze op de verdieping boven de winkel ook sushibar Palette Cuisine open. “Ik proefde de delicatesse vier jaar geleden voor het eerst. Sindsdien ben ik er compleet weg van”, zegt ze. Volgens Erika is het in onze contreien niet eenvoudig om verse sushi te vinden. “Wat je in de supermarkt koopt, smaakt niet zoals het hoort. In deze sushibar heb ik ook al veel niet-liefhebbers gewonnen voor mijn lievelingsgerecht.”

Omdat de Tieltse vaststelde dat er echt wel een ruimere markt is voor sushi dan Tielt alleen, zocht ze uitbreiding en die vond ze op de parking van brasserie De Voerman in Lichtervelde. “De gezinsleden die de horecazaak runnen, bleken ook regelrechte sushi-adepten en zagen er meteen de meerwaarde in voor De Voerman zelf. Ook de Waregemse leverancier van de automaat was dolenthousiast. Hij vroeg me wanneer er in zijn stad zo'n automaat opent. Als de verkoop in Lichtervelde meevalt, sluit ik dat zeker niet uit.”

Ruime porties

Op 15 maart is het zo ver: vanaf dan kan je op de parking vlakbij het op- en afrittencomplex in Lichtervelde halt houden voor een volwaardige Japanse maaltijd, want de sushi zal verkrijgbaar zijn in ruime porties van acht, tien of twaalf stuks. Elke week wordt een speciale variëteit toegevoegd.

In de automaat zullen ook sashimi, noedels, slaatjes, miso­soep en ‘poké bowls’ zitten. Dat laatste is een rijstgerecht met een topping van rauwe groenten en/of rauwe vis als zalm en tonijn. De automaat wordt elke ochtend tegen 6 uur aangevuld en in de namiddag nog eens.

Erika bereidt de sushi elke dag vers in Palette Cuisine in samenwerking met haar partner Geert Vlietinck (54), die de vis als medezaakvoerder van een vishandel in Zeebrugge kraakvers aanlevert. “Hoewel sushi maken tijdrovend is wegens nogal veel handenarbeid houden we de prijs democratisch op gemiddeld 1,50 euro per stuk”, geeft het koppel nog mee. Erika en Geert gaan zich tijdens de krokusvakantie trouwens in Japan bijspijkeren in het sushi maken.

Door Tom Van Houtte