Enkel witte gezichten op Oost-Vlaamse N-VA-lijsten: “We wilden geen excuusallochtoon”

De Oost-Vlaamse ploeg waarmee N-VA in mei naar de kiezer trekt voor de federale, de Vlaamse en de Europese verkiezingen. Foto: fvv

Gent / Destelbergen / Melle / Merelbeke / Sint-Martens-Latem / De Pinte -

N-VA heeft gisteren haar Oost-Vlaamse lijsten voor de parlementsverkiezingen voorgesteld. Opvallend is dat daar enkel witte gezichten op staan. “Wij wilden geen excuusallochtoon”, zegt Kamerlijsttrekster Anneleen Van Bossuyt.

N-VA trekt in mei bijna zonder enige allochtoon naar de Oost-Vlaamse kiezer. “Het was een heel puzzelwerk om voldoende mannen en vrouwen en mensen uit alle hoeken van de provincie op die lijst te krijgen”, zegt Anneleen Van Bossuyt, de Gentse lijsttrekster voor de Kamer. “Wij zijn voor een inclusieve samenleving en vinden het belangrijk dat dat ook in het beleid zit, maar vinden niet dat wij dat daarom op de lijsten moeten tonen door daar een excuus­allochtoon op te zetten.”

Kandidaten van Turkse of Noord-Afrikaanse oorsprong heeft N-VA dus niet in Oost-Vlaanderen. De enige met enigszins allochtone roots is Tchantra Van De Walle uit Sint-Niklaas. Zij heeft een Thaise moeder en staat op de achttiende plaats van de lijst voor het Vlaams Parlemen.

Geen commentaar op Briers

Witte konijnen heeft N-VA overigens ook niet, in tegenstelling tot andere partijen. CD&V, bijvoorbeeld, laat oud-gouverneur Jan Briers als eerste opvolger opdraven, hoewel die destijds door N-VA was voorgedragen. Anneleen Van Bossuyt weigerde op de ‘overstap’ van Briers overigens elk commentaar en wilde ook niet kwijt of ze met Briers heeft gesproken.

Van Bossuyt (N-VA) ruilt het Europees Parlement, waar zij als opvolger zetelde, voor de eerste plaats op de Kamerlijst. “Ik ga op dezelfde thema’s focussen, zoals het klimaat en consumentenbelangen.” Van Bossuyt is een van de uithangborden van het ‘ecorealisme’ van N-VA: zij ziet innovatie als de hoofd­oplossing voor het klimaatprobleem en pleit voor het behoud van kernenergie.

Bracke wil nog eens

Vijf jaar geleden haalde Siegfried Bracke als lijsttrekker voor de Kamer nog 64.481 voorkeurstemmen en werd hij Kamervoorzitter. Nu moet hij zich tevredenstellen met het duwen van die lijst. “Door mijn leeftijd (Bracke wordt deze maand 66, nvdr.) is dat niet abnormaal. Maar ik ben ambitieuzer dan ooit.”

Mocht de partij het hem vragen, zou hij ook met plezier nog eens Kamervoorzitter worden. Maar de volgende keer wil hij niet meer op de lijst staan. “Dat beloof ik, want ik wil geen karikatuur van mezelf worden.”

In 2014 kreeg Gent met ­Peter Dedecker nog een derde stek op de Kamerlijst. Maar Dedecker heeft afgehaakt. De eerstvolgende Gentenaar is Caroline De Bruyn, verantwoordelijke sociale media bij N-VA in Brussel, op de elfde plaats. Tandarts ­Caroline Croo, schepen in Melle, is tweede opvolger.

Ook op de lijst voor het Vlaams Parlement schuift Gent wat achteruit. Lijsttrekker is net als in 2014 Matthias Diependaele uit Sint-Goriks-Oudenhove (Zottegem). Elke Sleurs, ooit staatssecretaris, zakt van de tweede naar de vierde plaats. “Maar ik blijf de nummer één van Gent-Eeklo”, stelt ze. Als arts wil ze zich voort inzetten voor welzijn.

Ook op een verkiesbare plaats, namelijk de achtste, staat Helga Stevens, die het Europees Parlement voor het Vlaamse inruilt. N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy uit Melle staat zesde.

Door Bart Moerman
VOOR ABONNEES