Dochters Vanden Stock doen niet mee aan kapitaalsverhoging bij Anderlecht

Anderlecht moet voor 26 februari zijn kapitaalsverhoging van 35 miljoen euro officialiseren, want die injectie is nodig met het oog op de licentie. Claire en Julie Vanden Stock – de dochters van Roger – investeren echter niet mee. Daardoor zullen hun 5 procent aandelen verwateren en deemstert de familie Vanden Stock stilaan weg bij RSCA.

Alle eersteklassers moeten deze maand hun licentie­dossier indienen. Bij ­Anderlecht moet Marc Coucke de schulden afbouwen en paars-wit opnieuw slagkracht geven. Daarom gaat de voorzitter via een al aangekondigde kapitaalsverhoging 35 miljoen extra in de club pompen.

Dat betekent wel dat alle kleinere aandeelhouders van RSCA procentueel evenveel moeten investeren als de miljardair, want anders ­verliezen hun aandelen aan waarde en verwateren ze.

Zowat alle aandeelhouders zijn akkoord om mee te gaan met Coucke. Van biermiljardair Alexandre Vandamme (5 procent) over Michael Verschueren (5 procent) en de familie Davignon (5 procent) tot en met Johan ­Beerlandt van bouwbedrijf Besix (5 procent). Ze diepen hun portefeuille op.

Niet verkopen

Alleen Claire en Julie Vanden Stock (5 procent) zeggen neen. Toen hun vader Anderlecht vorig jaar verkocht aan Coucke behielden zij nochtans een symbolisch pakket aandelen omdat hun familie al aan paars-wit gebonden is van toen grootvader Constant Vanden Stock in 1969 bestuurslid werd. Die band mocht niet doorgeknipt worden, maar nu is de situatie toch al veranderd.

Hun vader Roger Vanden Stock, nochtans erevoorzitter, voelt zich aan de zijde van Coucke al even niet meer thuis in het – nota bene – Vanden Stockstadion en komt niet meer naar de thuiswedstrijden. Bij Claire en Julie ligt het nieuwe beleid minder gevoelig, maar toch.

Dat de dochters Vanden Stock niet mee willen investeren, is geen ramp voor ­Anderlecht. Het zal de kapitaalsverhoging niet tegenhouden en hun aandelen zullen simpelweg ver­wateren. Julie en Claire zien hun aandelen dan slinken onder de vijf procent waardoor de Vanden Stocks weer iets minder zullen wegen op het beleid. Er werd zelfs gefluisterd dat ze alles wilden verkopen, waardoor er na 50 jaar een definitief einde zou ­komen aan de Vanden Stock-dynastie bij Anderlecht, maar dat is nu niet aan de orde.

Door jug
  • VOOR ABONNEES
    Meer voetbal