Club Brugge, Cercle Brugge en Anderlecht riskeren boete voor slecht veld

Foto: Isosport

De Pro League volgt met aandacht de evolutie van de slechte velden in Brugge en Anderlecht. Een controleur doet in aanloop naar de play-offs een ronde van België. De boetes kunnen oplopen tot 100.000 euro.

Lokeren staat onderin de stand in 1A, maar als je de rangschikking omdraait – zoals ex-trainer Trond Sollied onlangs voorstelde – krijg je de rangschikking van … het beste terrein van de Jupiler Pro League. De greenkeepers van Lokeren wonnen vorig seizoen de allereerste prijs voor beste grasmat van het land.

De Pro League voerde het klassement in om de clubs ertoe aan te zetten meer in hun terrein te investeren. Na elke wedstrijd geven een afgevaardigde van de bond, de bezoekende trainer, de bezoekende aanvoerder en een vertegenwoordiger van de televisie een score voor de grasmat. Lokeren-Antwerp en Genk-Standard kregen vorig weekend de hoogste scores, terwijl STVV-Waasland-Beveren en Cercle Brugge-Club Brugge de laagste beoordeling kregen.

Club Brugge, Cercle Brugge en Anderlecht riskeren boete voor slecht veld
Foto: Isosport

Door het dubbelgebruik van Club en Cercle Brugge is de mat in Jan Breydel traditioneel een zorgenkind. Club trok daarom een Engelse greenkeeper aan, maar ook hij staat machteloos. Deze week worden er met Cercle-Club, Club-Salzburg en Club-Genk drie wedstrijden op acht dagen gespeeld. Het veld krijgt geen tijd om te herstellen.

Club heeft nog geen formele beslissing genomen, maar de kans is groot dat het voor de play-offs een nieuwe mat aanlegt. De huidige bovenlaag is te dun geworden en verzadigd met water. Wortels rotten weg en zelfs nu het deze week droger wordt, is het maar de vraag of het veld nog te redden is.

Verstopte buizen

Ook bij Anderlecht wordt de korte winterstop als één van de oorzaken van de ellende gezien. De club veranderde nog maar pas van grasmat, maar had door de korte winterpauze niet de kans het probleem structureel aan te pakken. De buizen van het drainagesysteem zijn verstopt en ook de veldverwarming werkt niet meer naar behoren. Deze zomer wordt alles vervangen, maar voorlopig is het behelpen. Bij paars-wit hopen ze vooral met de nieuwe mat het einde van het seizoen te kunnen halen.

Club Brugge, Cercle Brugge en Anderlecht riskeren boete voor slecht veld
Foto: BELGA

Of dat ook lukt, is afwachten. Niet de clubs, maar een onafhankelijke expert van de Pro League beslist of de velden geschikt zijn voor eerste klasse. Tussen de afloop van de reguliere competitie en het begin van de play-offs is een controle van alle velden gepland. Clubs die hun terrein niet goed onderhouden, riskeren een boete van 25.000 euro.

Moet een match door slecht onderhoud worden uitgesteld, dan wordt het bedrag opgetrokken tot 50.000 euro of zelfs 100.000 euro in het geval van recidive. Daar komt nog de productiekost van de tv-rechtenhouder bij, een bedrag dat kan gaan tot 75.000 euro.

Omdat de boetes hoger kunnen oplopen dan de kosten voor de aanleg van een nieuwe grasmat, zou Anderlecht weleens gedwongen kunnen worden om al voor de tweede keer dit seizoen in te grijpen.

Door Bart Lagae
  • Meer voetbal