Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

12/02/2019 - Binnenland
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Een tentoonstelling van de wereldberoemde popart van Andy Warhol in Parijs (Archiefbeeld) Foto:  AFP

Feestje loopt compleet uit de hand: voor 100.000 euro kunstwerken gestolen bij zoon des huizes

Zwevegem

-

Uit een woning in Zwevegem werd in de zomer van 2016 kunstwerken ter waarde van zo'n 100.000 euro gestolen. Onderzoek wees uit dat de diefstal werd gepleegd nadat de zoon des huizes een feestje had gegeven. Drie feestvierders riskeren tot 18 maand cel

In de nacht van 18 op 19 juni 2016 werd in een woning in Zwevegem twee kunstwerken van ­Andy Warhol en ook nog miniaturen van Guillaume gestolen. De buit had een waarde van zo'n 100.000 euro. De kunstdiefstal was gepleegd zonder in te breken. De daders konden het alarmsysteem omzeilen en daardoor wist het parket meteen dat de daders moesten gezocht worden bij kennissen van de familie. “De daders kenden de code en moesten dus wel een link hebben met de familie”, aldus de openbare aanklager. “Al snel bracht onderzoek aan het licht dat de zoon des huizes een braspartij had georganiseerd. Zijn ouders waren op reis en hij had zijn kans gezien om eens stevig te feesten. Hij wilde het met een paar vrienden doen, maar er kwamen veel meer mensen op af dan hij zelf had gewild. Er werd stevig gedronken en ook drugs gebruikt. De waardevolle kunstwerken waren enkele aanwezige feestvierders opgevallen. En ze hebben dan beslist om misbruik te maken van de geïntoxiceerde toestand van de zoon om zo de code van het alarmsysteem te kennen.”

Drie feestvierders

In de late uren ging het feest elders verder, ook de zoon des huizes verliet zijn woning. Terwijl de zoon verder feestte, keerden enkele feestvierders terug naar de woning en gingen aan de haal met de kunstwerken.

Drie feestvierders stonden maandag terecht voor de correctionele rechtbank in Kortrijk.

De gestolen kunstwerken konden al snel teruggevonden worden bij de dertiger Jens V. uit Zwevegem. Hij bekende dat hij op de hoogte was van de diefstal, maar dat hij gedwongen werd om mee te gaan. Hij wilde niet zeggen wie de diefstal effectief heeft gepleegd. Er hangt hem 15 maanden celstraf boven het hoofd. Ferit I. die 18 maanden riskeert, ontkent met klem zijn betrokkenheid. Hij wijst de vinger naar enkele aanwezigen die niet zijn gedagvaard. Derde beklaagde Stephen P. uit Avelgem stuurde zijn kat naar de rechtbank. Hij riskeert 15 maanden celstraf. Vonnis op 11 maart. (eva)