Herman Van Rompuy noemt rol als Brexit-onderhandelaar “fake news”

Bron © De Standaard, Belga

Theresa May en Herman Van Rompuy Foto: AP, Kris Van Exel

Europees president Herman Van Rompuy ontkent door de Britse premier Theresa May gevraagd te zijn om te proberen de impasse rond de Brexit te doorbreken. Dat meldde de Britse televisiezender Sky News dinsdag, maar Van Rompuy noemt dat bij De Standaard “fake news”.

De Britse nieuwszender Sky News meldt dat Van Rompuy maandagavond in Brussel een diner had met vicepremier David Lidington. Tijdens dat etentje zou hem namens premier Theresa May gevraagd zijn de Brexit uit het slop te halen. Volgens de Britse nieuwszender werd Van Rompuy opgemerkt toen hij kort na 19 uur aan de woning van de Britse ambassadeur arriveerde. Sky News vernam naar eigen zeggen dat de Belg werd uitgenodigd omdat hij beschouwd wordt als een ‘influencer’ die mogelijk in staat is om beide partijen tot een compromis te bewegen.

Van Rompuy, van 2010 tot 2014 voorzitter van de Europese Raad, ontkent dat echter categoriek. “Ik heb maandagavond inderdaad een gesprek gehad met Lidington, maar dat ging over de Brexit in het algemeen. Er is mij verder helemaal niet gevraagd om te proberen beide partijen tot een compromis te bewegen”, zegt Van Rompuy. “Ik houd me daar trouwens helemaal niet meer mee bezig. Wat Sky News brengt, noem ik fake news.”

“Volgende stappen”

Ook Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier maakte maandagavond zijn opwachting in de residentie van de Britse ambassadeur. Hij was uitgenodigd voor een apart diner met de Britse Brexit-minister Stephen Barclay. Barnier verklaarde na afloop dat de gesprekken ‘constructief’ waren en dat de discussie ‘de komende dagen wordt verdergezet’.

Downing Street zegt over dat gesprek dan weer dat “de volgende stappen” in het proces rond de Britse uitstap uit de Europese Unie werden besproken. Ook werd bekeken of er een oplossing kon worden gevonden die zowel voor de Britten als voor de Europese Unie aanvaardbaar is, klonk het. Aan Europese zijde viel tot slot te horen dat de nieuwe gesprekken niet gezien moeten worden als nieuwe onderhandelingen.

Door pvm, jvh
AANGERADEN