Turkije vaardigt meer dan duizend aanhoudingsbevelen uit na mislukte coup

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: AP

Het Turkse parket heeft aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen 1.112 mensen vanwege veronderstelde banden met de in de VS in ballingschap levende islamitische prediker Fetullah Gülen die voor Ankara het brein is achter de mislukte staatsgreep van 2016.

De autoriteiten zoeken verdachten in Ankara en 75 andere provincies. De raids vormen onderdeel van een onderzoek naar mogelijk bedrog in een examen voor politieagenten in 2010 om plaatsvervangend politiehoofd te worden, aldus het staatspersbureau Anadolu.

De verdachten zouden de vragen op voorhand hebben gekregen. De regering beschuldigt Gülen van een decennia durende campagne om te infiltreren in belangrijke instellingen van de staat, met als één van de tactieken knoeien bij examens.

Meer dan dertig maanden na de mislukte coup door een factie van het leger, blijven de Turkse autoriteiten bijna dagelijks aanhangers van Gülen viseren. Vorige week alleen al zijn volgens Anadolu meer dan 370 veronderstelde volgelingen opgepakt.

De raids van dinsdag zijn één van de grootste operaties op één dag tegen het netwerk van de prediker die ooit een bondgenoot was van president Recep Tayyip Erdogan maar die nu zijn aartsvijand is. Volgens nieuwszender CNN Turk zijn al 519 mensen in hechtenis genomen.

Door jvh
VOOR ABONNEES