Hells Angels reageren na spectaculaire inval in hun clubhuis: “Een schietpartij? Een valse oproep, ja!”

Foto: dvh

Gent -

Met elf zijn ze vannacht opgepakt, de Gentse Hells Angels. Na een telefoontje over ruzie en schoten vielen zwaarbewapende agenten het clublokaal na een twee uur durend beleg binnen. “Loos alarm”, getuigt één van hen, net na zijn vrijlating. “Er loopt in Gent iemand rond met heel veel verbeelding.” Het gerecht bevestigt intussen dat de oproep vals was en de beller in de cel zit.

Het was alle hens gisteravond bij de Gentse politie. Er kwam rond iets om 21.20 uur een oproep binnen dat het hommeles was in het clublokaal van de Hells Angels in deelgemeente Gentbrugge. De oproep was vaag, maar er werd gesproken van een zware ruzie en schoten. En van clubleden die in allerijl hun clubhuis uitvluchtten. De situatie leek explosief.

Aangezien het clubhuis al meermaals eerder in opspraak kwam en er al eens schoten vielen, werd iedereen gemobiliseerd. Zwaarbewapende leden van het bijzondere bijstandsteam kwamen ter plaatse en de op- en afrit van de nabijgelegen snelweg ging dicht. Een politiehelikopter hield alles nauwlettend in de gaten.

Tijdens een twee uur durend beleg vielen agenten na middernacht het clubhuis binnen. Bij de inval raakte niemand gewond. De elf aanwezige Hells Angels reageerden stomverbaasd op de inval en werden meegenomen.

“Niets van aan”

“Het was een farce”, getuigt een van hen na een nacht in de cel. “We zaten rustig in ons clubhuis en hadden niet in de gaten dat we omsingeld waren door een heel leger. Het leek wel op een scène uit Sons of Anarchy.” In die Amerikaanse serie nemen zwaarbewapende leden van een motorclub de controle over de stad over. “De persoon die het nodig vond om de politie te bellen heeft een rijke verbeelding. Wij zaten gewoon een biertje te drinken. Van ruzie, laat staan een schietpartij was helemaal geen sprake. Dit is nefast voor onze reputatie.”

Een zoeking in het clublokaal leidde ook niet tot de vondst van wapens. Na een nacht in de cel mochten de elf leden dinsdagochtend om 10 uur opnieuw huiswaarts. “We hebben niets misdaan en komen onterecht in opspraak door iemand die zich op onze kap interessant probeert te maken”, zegt één van hen. Dat laatste blijkt te kloppen.

Valse oproep

Onderzoek van het Gentse gerecht bracht aan het licht dat het inderdaad ging om een valse oproep. “De oproeper kon inmiddels geïdentificeerd en opgepakt worden door de politie”, klinkt het. “Hij heeft afgelopen nacht tijdens zijn verhoor bekend dat de oproep vals was en dat hij de feiten verzonnen heeft.” Het gaat volgens onze informatie om een 44-jarige Gentenaar die geen onbekende is voor politie en gerecht. Hij zal strafrechtelijk vervolgd worden. De elf Hells Angels worden niets ten laste gelegd.

Door Pieter Huyberechts en Cédric Maes
VOOR ABONNEES