Discussie over hoofdzetel blokkeert akkoord over Europese arbeidsautoriteit

© AFP

Omdat het Europees Parlement meer betrokken wil worden bij de keuze van de hoofdzetel, kunnen de Europese instellingen hun akkoord over de nieuw op te richten Europese Arbeidsautoriteit voorlopig niet afkloppen. Een geplande persconferentie met commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) en de onderhandelaar van het parlement is dinsdag afgelast.

jvh

De Arbeidsautoriteit moet een nieuw Europees agentschap worden dat de mobiliteit op de Europese arbeidsmarkt in goede banen leidt. Het zal burgers en bedrijven informeren over de regels inzake tewerkstelling en sociale zekerheid in andere lidstaten en de autoriteiten in die lidstaten helpen met het uitwisselen van informatie en het oplossen van grensoverschrijdende geschillen. Het nieuwe agentschap zou op kruissnelheid over een budget van 50 miljoen euro beschikken en 140 personeelsleden tellen, onder wie zestig gedetacheerden van de lidstaten.

De onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad bereikten vorige week een akkoord over de precieze opdrachten en bevoegdheden van de Arbeidsautoriteit, maar dat kon niet afgehamerd worden omdat het parlement betrokken wil worden bij de keuze van de hoofdzetel van het agentschap. Die beslissing is voorwerp van een aparte procedure en maakt dus geen deel uit van de onderhandelingen, maar het parlement eist meer transparantie van de lidstaten, die onder elkaar zullen uitmaken waar de Arbeidsautoriteit gehuisvest zal worden. Alvast Slovakije, Cyprus en Letland zijn geïnteresseerd.

Commissaris Thyssen, die de oprichting van de Europese Arbeidsautoriteit een jaar geleden voorstelde, wilde het akkoord dinsdag graag voorstellen in Straatsburg, maar haar persconferentie werd in de loop van de ochtend afgelast. De ambassadeurs van de lidstaten buigen zich eerstdaags opnieuw over het dossier, mogelijk kunnen de institutionele onderhandelingen deze of volgende week alsnog afgesloten worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten