NSZ roept dag voor nationale staking op tot overleg: “Overheid en politiek zorgden voor extreme polarisatie bij sociale partners”

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: BELGA

Het NSZ roept alle sociale partners daags voor de nationale staking op hun verantwoordelijkheden te nemen en de juiste conclusies te trekken. De staking viseert de verkeerde doelwitten, de zelfstandigenorganisatie richt daarentegen de pijlen op de overheid. “Volgens NSZ zijn het de overheid en de politiek verantwoordelijken die voor een extreme polarisatie hebben gezorgd tussen werknemers- en werkgeversorganisaties, waardoor een loonakkoord nog steeds ver weg is.”

De kleine ondernemers en de werkwillige werknemers zijn voor het NSZ de slachtoffers van de staking. Volgens de organisatie “moeten de pijlen niet geschoten worden van de werknemersorganisaties naar de werkgeversorganisaties en omgekeerd, maar moet het doelwit eensgezind de overheid zelf zijn”. Die overheid is “de grootste slokop van het loondebacle”.

Daarbij verwijst het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) naar de hoge personenbelastingen en de te hoge loonlasten. “Zowel qua loonkost als qua personenbelasting behoren we tot de Europese ‘kampioenen’, nochtans zou een ingreep op beiden een echte doorbraak betekenen, waar zowel werknemer als werkgever bij winnen”, zegt NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws.

Iets meer dan de helft van de Belgische ondernemingen zijn eenmanszaken, die eveneens onderhevig zijn aan die hoge personenbelasting, klinkt het nog. En de hoge loonkost heeft voornamelijk een negatief effect op de kleinere werkgevers. Ook een steeds groter worden verschil tussen het bruto- en het nettoloon hekelt het NSZ: dat verschil is een grote boosdoener in de polarisering tussen werkgevers en werknemers.

Door jvh
AANGERADEN