Weekendje in de Ardennen? Eerst een jaarvignet van 89,20 euro kopen

Naar de Ardennen, dit weekend? Hop de wagen in en de A4 op. Straks zal het wellicht lang niet meer zo vlotjes gaan. De Waalse regering denkt er sterk over na een autosnelwegvignet in te voeren. Iets wat 89,20 euro zou moeten kosten. “We kunnen daar 50 miljoen per jaar aan verdienen.”

Zwitserlandreizigers kennen het systeem. Als je het land binnenrijdt, moet je een vignet kopen dat je een jaar toegang geeft tot hun autosnelwegen. Zo’n systeem wil de Waalse regering nu ook invoeren. Een vignet kopen of anders kan je alleen nog maar via secundaire wegen naar de Ardennen tuffen.

Er kwam al veel protest tegen het vignetplan. Het staat haaks op het Vlaamse plan om een slimme kilometerheffing voor de snelwegen in te voeren. Maar sinds eind vorige week voelt het Waals Gewest zich gesterkt door het advies dat de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie verleende over het Duitse plan om wegentol te heffen. Oostenrijk had daartegen geprotesteerd: de Duitsers zouden met een vignet de buitenlanders discrimineren. “Niets van” zei de Europese advocaat-generaal vorige week.

Dus nee, Wallonië discrimineert ook niet wanneer het straks ‘buitenlanders’ - Vlamingen incluis - dwingt om een snelwegenvignet te kopen.

Tarieven

Dat Wallonië ernstig nadenkt over een wegenvignet bleek tijdens de commissie Budget van de Waalse Gewestregering gisteren. Daar werden zelfs al de prijzen van vignetten bekendgemaakt. 9,20 euro voor een vignet van 10 dagen, 26,80 euro voor twee maanden en 89,20 euro voor een jaar.

Fase van onderhandelingen

Al willen ze in Wallonië de Vlamingen nog even geruststellen. “Het is nog niet voor meteen”, zegt de woordvoerder van Carlo Di Antonio (CDH), minister van Milieu, Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit, Transport en Dierenwelzijn. “We zitten nog in de fase van de onderhandelingen. Er zijn nog geen wetteksten. En misschien kunnen we alles nog stroomlijnen met Vlaanderen tijdens de tweemaandelijkse ontmoetingen tussen de mobiliteitsministers.”

Door pom
VOOR ABONNEES