Sorteercentrum van bpost in Antwerpen bedekt met 3.700 zonnepanelen

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Antwerpen -

De daken van het bpost sorteercentrum in Antwerpen zijn voortaan bedekt met 10.000 vierkante meter aan zonnepanelen. Het is het vierde sorteercentrum van bpost dat werkt met zonne-energie. In 2020 zal er ook nog een windmolen op het terrein komen, kondigde bpost-CEO Koen Van Gerven dinsdag aan bij inhuldiging. Het postbedrijf wil bovendien tegen 2030 de helft van zijn dieselvoertuigen omruilen voor een elektrisch alternatief.

Federaal minister van Post Philippe De Backer (Open VLD) en Vlaams minister voor Energie Lydia Peeters (Open VLD) mochten het lint mee doorknippen voor de zonnepaneleninstallatie op het dak van het sorteercentrum in Antwerpen. Na de sorteercentra in Gent, Luik en Charleroi is dit het vierde bpost-centrum met zonnepanelen.

Engie staat in voor de installatie, onderhoud en ook financiering van de panelen via het derde-investeerdersmodel. Na tien jaar zal bpost eigenaar zijn van de installaties. De vier installaties van bpost samen hebben een totaalcapaciteit van 3,2 megawatt (MW), wat overeenkomt met het jaarlijks verbruik van ongeveer 900 gezinnen. Er zou ook jaarlijks 1.200 ton aan CO2-uitstoot mee worden vermeden.

“Al zes jaar op rij is bpost door IPC, het internationale netwerk van postale actoren, verkozen tot meest groene postale operator ter wereld”, zegt CEO Koen Van Gerven. “Sinds 2007 hebben we onze CO2-uitstoot met bijna 40 procent verminderd. We hebben de doelstelling om tegen 2030 opnieuw minstens 20 procent minder CO2 uit te stoten.”

Om dat doel te halen zal het postbedrijf tegen 2030 de helft van de dieselvoertuigen omruilen voor een elektrische alternatief. Tegen 2022 zullen er in België zowat 600 nieuwe elektrische bestelwagens ingezet worden, in 2030 moeten dat er meer dan 3.400 zijn. Op het terrein van het sorteercentrum in Antwerpen komt in 2020 ook een windmolen, kondigde Van Gerven dinsdag aan.

Minister De Backer noemt de investeringen van bpost in elektrische alternatieven cruciaal. “Niet alleen om de CO2-uitstoot terug te dringen, maar ook om elektrische wagens van bpost in het straatbeeld te krijgen”, zegt hij. “Bpost is een van de beste leerlingen van de klas op Europees niveau wanneer het gaat om duurzaamheid en aandacht voor het klimaat. Dat moet zo blijven.” “Zulke voorbeelden hebben we nodig in Vlaanderen om bedrijven die nog aarzelen over de streep te trekken”, zegt minister Peeters. “Met de expertise van Engie als groenestroomleverancier kan bpost zijn groene langetermijnvisie in realiteit omzetten.”

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent