Bizarre vacature: president van Sri Lanka dringend op zoek naar twee beulen om drugscriminelen te executeren

Bron © Reuters, AP

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

De president van Sri Lanka, Maithripala Sirisena, heeft vorige week bekendgemaakt dat hij de doodstraf voor drugsdealers weer wil invoeren en voegt meteen de daden bij het woord. De autoriteiten hebben een opmerkelijke vacature uitgeschreven: zij zijn op zoek naar twee beulen om de executie uit te voeren.

Het is 43 jaar geleden dat er nog een doodstraf is uitgevoerd in Sri Lanka, maar over twee maanden wil Sirisena opnieuw van start gaan met de zware straf. Drugssmokkelaars konden nu in principe al de doodstraf krijgen, maar die werd in de praktijk al sinds 1976 omgezet naar levenslang. Tot nu.

Het Sri Lankaanse ministerie van Justitie heeft de nodige administratieve stappen genomen om over te gaan tot de executie van vijf gedetineerden die veroordeeld werden wegens drugsfeiten. Het uitvoeringsbesluit moet evenwel nog worden ondertekend door het staatshoofd. Mensenrechtenactivisten hebben Sri Lanka opgeroepen om de doodstraf niet toe te passen, maar dat verzoek viel bij de autoriteiten in dovemansoren.

President Maithripala Sirisena wil dat moratorium nu effectief opheffen in een poging om korte metten te maken met de drugshandel in zijn land. Hij liet zich daarvoor inspireren door de controversiële “oorlog tegen drugs” van zijn Filipijnse evenknie Rodrigo Duterte.

Bijzondere vacature

Bizarre vacature: president van Sri Lanka dringend op zoek naar twee beulen om drugscriminelen te executeren
President Sirisena. Foto: AP

De president stuit nu op een praktisch probleem. De vorige beul nam in 2014 ontslag, omdat hij gestresseerd was geraakt toen hij de galg van dichtbij had gezien. De man had nog nooit een doodstraf in de praktijk gebracht. Zijn vervanger zou vanaf volgend jaar klaar staan, maar daagde nooit op. Daarom zijn de autoriteiten op zoek naar een vervanger.

Centraal in de vacature staat de “mentale weerbaarheid en morele rechtschapenheid” van de kandidaten. De sollicitatiegesprekken zullen daarop focussen, “omdat iemand doen sterven een psychologische zware last met zich meebrengt”. Enkel mannen mogen hun kandidatuur indienen, wanneer ze tussen de 18 en 45 jaar oud zijn. Als ze toestemmen, dan krijgen ze een loon van zo’n 36.310 roepies, of ook wel 180 euro. Een stevig loon, hoger dan het gemiddelde in Sri Lanka. Bovendien mogen ze rekenen op een ambtenarenpensioen.

Bizarre vacature: president van Sri Lanka dringend op zoek naar twee beulen om drugscriminelen te executeren
Door mrra,jvh