Nemmouche tijdens verhoor aanslag Joods Museum: “Ik ga op 99 procent van de vragen antwoorden met ‘recht op zwijgen’”

Bron © BELGA

Foto: AFP

Brussel -

De jury in het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum krijgt dinsdagnamiddag nog maar eens een integraal verhoor te zien van hoofdbeschuldigde Mehdi Nemmouche enkele dagen na zijn arrestatie in Marseille. Hij krijgt een resem vragen, die hij quasi allemaal beantwoordt met “DAS” (Droit au Silence), een door hem gebruikte afkorting.

Vrijdag kreeg de jury een verhoor te zien van 2 juni 2014, een week na de aanslag en drie dagen na zijn arrestatie in Marseille. Ook daar kregen de verhoorders niet veel meer uit Nemmouche dan het inroepen van zijn zwijgrecht.

Dinsdag was nog meer van hetzelfde, toen het verhoor van 3 juni 2014 werd geprojecteerd. In die mate zelfs dat Nemmouche op een bepaald moment aan zijn ondervragers zegt dat hij in 99 procent van de gevallen “DAS” zal antwoorden.

Een verschil met zijn verhoor van een dag eerder is dat Nemmouche minder uitgebreid antwoordt als hij wel spreekt. Wel is hij duidelijk opnieuw op zijn gemak, arrogant lijkt het zelfs: hij maakt grapjes met de ondervragers, leunt soms languit achterover.

Slechts één of twee keer valt hij uit zijn rol. Een eerste keer als hem gevraagd wordt waarom hij Ventolin bij heeft. “Omdat ik astma heb”, antwoordt Nemmouche. Als de ondervragers dat betwijfelen, klinkt het lachend “Weten jullie beter dan ik of ik astma heb?” Waarna hij uitlegt dat je Ventolin in Frankrijk enkel op voorschrift kan krijgen, maar in Azië bijvoorbeeld (waar hij op reis geweest is), niet.

Op het einde van het verhoor kondigt Nemmouche aan dat hij de volgende keer niet zal opdagen voor alweer een rondje vragen. “Lijst al uw vragen op en schrijf er overal ‘DAS’ bij”, klinkt het.

VOOR ABONNEES