Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Abonnee worden? Kies je leesformule

Nationale staking: waar in Gent kan u hinder verwachten?

Nationale staking: waar in Gent kan u hinder verwachten?

Foto: BELGA

Gent -

Het ziet ernaar uit dat de nationale stakingsdag morgen ook in Gent het openbare leven grotendeels zal platleggen. Vooral op de weg, in de haven en het onderwijs zal de hinder groot zijn.

Met de nationale staking hopen de vakbonden hun eisen voor meer loonopslag kracht bij te zetten.

Op de weg

In Gent wordt het voor pendelaars puzzelen om op hun bestemming te geraken. De NMBS verwacht dat gemiddeld bijna de helft van de treinen zal rijden. Bij de Lijn wordt zware hinder verwacht. Werkwillige chauffeurs worden ingezet op de belangrijkste tram- en busverbindingen. “Op onze site publiceren we woensdag welke lijnen al dan niet worden bediend”, zegt woordvoerder Tom Van der Vreken.

Onderwijs

Ook in het onderwijs zal de staking voelbaar zijn. Uit een eigen belronde blijkt dat in het merendeel van de basisscholen geen les wordt gegeven maar wel noodopvang wordt georganiseerd. Eén school, de Toverberg in Sint-Amandsberg, blijft dicht maar kinderen kunnen wel terecht in de aanpalende basisschool De Wonderfluit. Volgens het stadsbestuur zal ook de werking van de buitenschoolse opvang en sommige kindercrèches verstoord zijn. Aan de Universiteit Gent blijft de invloed van de staking wellicht beperkt.

Haven

De omgeving rond de Gentse haven zal vermoedelijk zo goed als volledig stilliggen. Een insider bevestigt dat de bedrijventerreinen van Volvo Car en Arcelor Mittal afgesloten zullen zijn, alsook de belangrijkste toegangswegen: de Skaldenbrug, de R4 ter hoogte van Euro-Silo, de Pantserschipstraat, mogelijk zelfs de Meulestedeberug. Om de hinder voor de scheepvaart zo beperkt mogelijk te houden, wordt voor en na de staking een tand bijgestoken.

Piketten

De vakbonden staan piket aan het Sint-Pietersstation, het bedrijventerrein aan de Ghelamco Arena , de stelplaats Gentbrugge en het UZ Gent maar ze hebben een afspraak met de politie om geen wegen te blokkeren. Die zet een helikopter in om alle piketten in kaart te brengen. “Daarnaast patrouilleren onze mobiele infoploegen en schakelen we agenten in om het verkeer te regelen, moest er toch hinder zijn. Een mobiele eenheid staat klaar om in te grijpen als het ergens uit de hand loopt.”

Ziekenhuizen

Het UZ Gent en het Jan Palfijn ziekenhuis draaien op een minimale dienst. “We hebben 45 mensen moeten opvorderen om aan een voldoende bezetting te geraken”, zegt Karlien Wouters van het UZ. “Patiënten wiens afspraak door de staking niet kan doorgaan, zijn verwittigd. Maar alle dringende operaties en ingrepen gaan door.”

In het AZ Sint-Lucas draait het chirurgisch dagziekenhuis maar een halve dag. Bij Maria Middelares is er geen hinder.

Huisvuilophaling

Op woensdag zijn er sowieso geen huisvuilophalingen. “De kans bestaat wel dat onze recyclageparken de deuren gesloten houden”, zegt Ivago, die vorige week ook al het werk neerlegde.

Stad

Ook bij sommige stadsdiensten zoals sporthal Bourgoyen blijft de deur gesloten. Meer info volgt woensdag op de site van de stad.