Amerikaanse jury vindt drugsbaron El Chapo schuldig over de hele lijn

Foto: AP

Drie maanden heeft de rechtbank in Brooklyn (New York) gezeteld over het lot van de Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán (61). Hij werd ervan verdacht dat hij meer dan 200 ton cocaïne het land binnensmokkelde. Alles samen waren er meer dan tien aanklachten gaande van moord tot foltering en corruptie. El Chapo is zopas schuldig bevonden aan alle aanklachten.

De jury had meer dan zes dagen nodig om te oordelen over het lot van de Mexicaanse drugshandelaar. “El Chapo” Guzman die er tweemaal in was geslaagd om uit gevangenissen in Mexico te ontsnappen riskeert nu een levenslange gevangenisstraf in de VS te moeten uitzitten.

Te vroege tweet

Dat El Chapo nu over de hele lijn is veroordeeld, is een complete verrassing voor zijn juridisch team. Ze staken hun vuist al triomfantelijk in de hoogte toen op het einde van vorige week de jury nog altijd niet naar buiten was gekomen. Op dat moment tweette advocaat Aduoardo Balarezo zelfs een foto van een fles tequila in de vorm van een pistool, met daaronder de boodschap: “Deze is voor na het proces.”

LEES OOK: Hoe de machtigste drugsbaas van Mexico uiteindelijk toch opgepakt werd en een proces kreeg

Tijdens het proces hoorde de jury (acht vrouwen en vier mannen) 56 getuigen. 14 van hen waren veroordeelde misdadigers. Twaalf anderen sloten een deal met justitie: strafvermindering in hun zaak in ruil voor een getuigenis tegen El Chapo. Velen van hen waren vroeger kartelleden en nauwe medewerkers.

Tijdens het proces zei de defensie dat hun cliënt het slachtoffer was van framing. Hij was niet de grote man achter het Sinaloa-kartel. Dat was Ismael “El Mayo” Zambada, die nog steeds op vrije voeten is. Over alle getuigen die tegen Chapo waren komen getuigen, zeiden zijn advocaten: “Het zijn niet meer dan een stelletje leugenachtige profiteurs.”

100 miljoen

Maar zelfs zonder die getuigen was de bewijslast tegen Guzman overweldigend. De openbare aanklager kon bewijzen dat El Chapo 100 miljoen dollar betaalde aan de Mexicaanse premier Peña Nieto om niet naar de drugsbaron te zoeken toen hij uit de gevangenis was ontsnapt.

Ontsnapt in wasmand

De jury hoorde ook nogmaals hoe inventief El Chapo was om de drugs de VS binnen te krijgen. Hij gebruikte vliegtuigen, treinen, duikboten. Hij stopte de drugs zelfs in blikken met pepers.

El Chapo was even inventief om uit Mexicaanse gevangenissen te breken. De eerste maal (2001) verstopte hij zich in de wasmand. De tweede maal (2015) ontsnapte hij via een tunnel. Het jaar nadien werd hij gevat en meteen aan de VS uitgeleverd om daar te worden berecht.

Mythe weerlegd

Guzman heeft onophoudelijk geprobeerd de invloed van het door hem geleide Sinaloa-kartel uit te bouwen en zijn macht te vergroten, verklaarde de waarnemende Amerikaanse minsiter van Justitie Matthew Whitaker. Dat leidde tot een “golf van corruptie en geweld” in Mexico en in de VS. De schuldspraak toont de “geweldige draagkracht van de Amerikaanse regering” en is in de strijd tegen de drugssmokkel “een onweerlegbare boodschap aan de overblijvende hoofdrolspelers in Mexico, die uiteindelijk gearresteerd en veroordeeld worden”. De VS en Mexico zullen met alle middelen de drugssmokkelaars en hun organisaties blijven bestrijden.

Procureur Richard Donoghue zei dat “de bloederige heerschappij van Guzman aan het hoofd van het Sinaloa-kartel voorbij is en de mythe, dat hij nooit tot verantwoording kon worden geroepen, is weerlegd”. Ook minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen, de top van de Drug Enforcement Administration (DEA) en de federale politie FBI prezen zich gelukkig met het vonnis.

Optimistische kerel

Guzman zelf vatte de schuldspraak volgens zijn advocaten veeleer “positief” op. “We waren eerlijk gezegd bozer dan hij”, zei Guzmans advocaat Jeffrey Lichtman na de uitspraak dinsdag in New York. “Hij is een erg optimistische kerel en bracht ons opnieuw in een beter humeur. Hij is over het algemeen een positief persoon, ook al heeft hij nu het vooruitzicht de rest van zijn leven achter de tralies te moeten doorbrengen.”

Door pom
VOOR ABONNEES