Louis Tobback krijgt eigen film

© hsb

Louis Tobback (80) krijgt zijn eigen film. ‘De gave van verontwaardiging’, zoals de documentaire heet, werd in opdracht van de socialistische beweging gemaakt naar aanleiding van Tobbacks afscheid als Leuvens burgemeester na 24 jaar.

In de film wordt teruggeblikt op Tobbacks politieke loopbaan aan de hand van filmfragmenten en getuigenissen van onder anderen politieke mede- en tegenstanders (Willy Claes, Mark Eyskens, Frank Vandenbroucke...) en journalisten (Rik Van Cauwelaert, Walter Pauli...). Naast nationale onderwerpen zoals de rakettenkwestie, de dood van koning Boudewijn, de Agusta-affaire en de Witte Woede is er ook aandacht voor zijn invloed op de sociaal-democratie na WOII en de stadsvernieuwing in Leuven.

De film werd gedraaid door Matthias Therry, die eerder al meewerkte aan films van de VZW Fonk zoals ‘De Leuvense Scène’ en ‘Leuven Autovol, Autovrij...’. Het scenario is van de hand van de Leuvense Knack-journalist Walter Pauli. De film gaat in aanwezigheid van Louis Tobback in première op 22 februari in de concertzaal Het Depot in Leuven. Die vertoning is al uitverkocht. Cinema Zed zal in maart nog een tiental vertoningen organiseren.

Tobback is overigens nog steeds politiek actief als Vlaams-Brabants provincieraadslid. Hij duwt ook de lijst van de opvolgers voor de komende federale verkiezingen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten