Daarom bereidt “gewoontedier” Greg Van Avermaet zijn klassieke seizoen ook dit jaar voor in Oman

© Photo News

Greg Van Avermaet start zaterdag voor de negende keer in zijn carrière in de Ronde van Oman. Slechts één keer was hij niet van de partij, alle andere jaren bereidde hij zich voor in het Midden-Oosten. “Ik ben een beetje een gewoontedier”, vertelde hij donderdagmiddag in Oman. “Ik fiets hier graag en je vindt hier de ideale omstandigheden om je voor te bereiden op het klassieke seizoen.”

LEES OOK. Greg Van Avermaet en Oliver Naesen zijn Belgische blikvangers in jubileumeditie Ronde van Oman

Van Avermaet heeft met ritwinst in Valencia al een vroege zege op zak en dat geeft vertrouwen. In Oman voegt hij er graag opnieuw ritwinst aan toe, maar het is geen must. “Het is altijd plezant als je hier een overwinning mee kan graaien, maar deze koers is voor mij vooral van belang richting de voorjaarsklassiekers. Ik wil er staan vanaf de Omloop tot in Roubaix en hier kan ik me perfect voorbereiden. Na de rit kan je vaak ook nog wat kilometers extra malen, het is hier ideaal voor mij.”

Vorig jaar won de olympische kampioen de rit naar Wadi Dayqah Dam. “Maar die aankomst zit er nu niet bij in Oman”, vertelt hij. “Wel zie ik nog steeds twee, drie kansen. De etappes van zondag, maandag en dinsdag, al wordt dinsdag wel tricky, mogelijk eindigt het toch in een massasprint.”

In de eerste plaats moet hij in ‘zijn ritten’ dan afrekenen met de Italiaan Sonny Colbrelli, maar ook enkele andere renners. “Er staan hier wel een paar sterke jongens aan de start, al moet ik het deelnemersveld wel nog eens goed bekijken. Oliver Naesen, Nathan Haas, Magnus Cort Nielsen (beiden wonnen vorig jaar ook een rit). Al geef ik toe dat het globale deelnemersveld wel niet zo sterk is in vergelijking met andere jaren. Er is veel concurrentie met andere wedstrijden.”

Gewoontedier

“Maar goed, ik blijf naar hier komen. Het is hier warm, de omstandigheden om te koersen zijn ideaal, het hotel is goed en er zijn een aantal ritten op mijn maat. Er zijn koersen waar ik het met minder kansen moet doen. Ik ben op dat vlak ook een beetje een gewoontedier. Andere jaren was ik hier ook van de partij, het bevalt me telkens goed, waarom zou ik veranderen van aanpak richting dat voorjaar? Akkoord: er staan minder grote ploegen aan de start en meer kleinere teams, maar dat vind ik niet erg. Dan wordt er bij de start stevig gekoerst omdat al die ploegen wel een mannetje mee willen in de ontsnapping. Ik heb dat wel graag, dat er echt gekoerst wordt.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten