Tiende keer Ronde van Oman en Greg Van Avermaet miste nog maar één editie: “Ik koers hier gewoon graag”

© Facebook CCC Team

Geen renners van Deceuninck-Quick Step of Lotto-Soudal in de Ronde van Oman, maar wel Greg Van Avermaet. Terwijl steeds meer renners hun neus optrekken voor de zesdaagse rittenkoers die morgen van start gaat, ziet de olympische kampioen Oman als de ultieme voorbereiding naar het Belgisch openingsweekend.

Werner Bourlez in Oman

Opmerkelijk: de Ronde van Oman wordt voor de tiende keer georganiseerd en Greg Van Avermaet miste maar één editie. Alleen zijn Zwitserse ploegmaat en kamergenoot Michael Schär en de Noor Alexander Kristoff doen beter met tien op tien. “Ik koers hier gewoon graag”, aldus Van Avermaet. “En ik vind hier altijd de ideale omstandigheden om mij voor te bereiden op het klassieke seizoen: prachtig weer en vaak korte ritten.”

Ondanks al die deelnames won Van Avermaet maar één keer in Oman, vorig jaar in Wadi Daygah Dam. Maar die aankomst zit er dit jaar niet bij. Toch krijgt onze landgenoot drie kansen van formaat op een nieuwe zege. Zaterdag zijn de spurters aan het feest, maar daarna zijn het drie ritten op rij voor punchers. Zondag in Al Bustan is het een vlakke aankomst, maar er zijn drie hellingen in de laatste 50 km. De laatste op 5 km van de aankomst. Maandag ligt de aankomst bovenop Qurayyat (2,8km met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%). Dinsdag is er een korte, maar dynamische rit, met drie keer de beklimming van Al Jabal Street en een hellende aankomststrook. “Dat wordt misschien toch een massasprint, maar ik heb zeker kansen”, aldus Van Avermaet.

Door die zege vorige week in de Ronde van Valencia is de druk er al een beetje af voor Van Avermaet. Als leider van het nieuwe CCC wordt veel verwacht van hem. “Ik voel mij heel goed, de vorm is prima. Ik ben ook tevreden over mijn teammaats.”

Van Avermaet rekent in Oman naast Schär ook op de steun van zijn landgenoten Nathan Van Hooydonck, Gijs Van Hoecke, Guillaume Van Keirsbulck (gisteren 28 geworden), de Polen Kamil Gradek en Lukasz Wisniowski. Ze verkenden donderdag trouwens vier aankomstplaatsen. Om maar te zeggen dat het Van Avermaet menens is in Oman.

Bij zijn voornaamste tegenstanders geen renners van Deceuninck-Quick Step en Lotto-Soudal. Slechts zeven teams uit de World Tour zijn van de partij. Er is met de Ronde van Colombia en de Ronde van de Provence grote concurrentie bijgekomen op de kalender. En volgende week start ook de Ruta del Sol en de Ronde van de Algarve. “Ja de concurrentie is groot, maar ik ben toch blij met het sterke deelnemersveld”, zegt Pierre-Yves Thouault, Cycling Director van organisator ASO. “Wij bieden voor elk wat wils: drie ritten voor punchers, twee voor sprinters en eentje voor klimmers.”

Veel afwezigen

Toch doet het pijn dat onder andere tweevoudig winnaar Chris Froome (2013 en 2014) voor Colombia koos en ook Tom Dumoulin en Vincenzo Nibali (eindwinnaar in 2016) zijn er niet bij.

Speerpunten die er wel zijn: de Italiaan Sonny Colbrelli (Bahrain), de Nederlander Niki Terpstra (Direct Energie), de Noor Alexander Kristoff (UAE Emirates), de Duitser André Greipel (Arkea-Samsic) en de Deen Magnus Cort Nielsen (Astana).

Bij de Belgen is het uitkijken naar Oliver Naesen en vooral Bart De Clercq. De renner van Wanty-Gobert maakt na bijna anderhalf jaar afwezigheid zijn comeback in het peloton. Hij brak vorig jaar zijn heup en rijdt na drie operaties nu rond met een kunstheup. Naast Wanty zijn van Belgische zijde ook Sport Vlaanderen-Baloise en Wallonie-Bruxelles van de partij.

Vorig jaar ging de eindzege naar de Kazachse kampioen Alexey Lutsenko (Astana). Hij verdedigt zijn titel en zal moeten afreken met onder andere Rui Costa (UAE Emirates), Jesus Herrada, (Cofidis), Mathias Fränk (AG2R), Domencio Pozzovivo (Bahrain-Merida) en het Amerikaans talent Brandon McNulty (Rally-UHC). De beslissing valt traditioneel woensdag op de Green Mountain. Of zoals Pierre-Yves Thouault het uitdrukt: “De Alpe d’Huez van Oman.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten