Alexander Kristoff is Franse spurters te snel af in eerste etappe van Ronde van Oman, Belgen tonen zich

De Noor Alexander Kristoff (UEA Team Emirates) heeft de eerste etappe van de Ronde van Oman gewonnen. Hij was in de straten van Suhar Corniche na 138,5 kilometer sneller dan de Franse topspurters Bryan Coquard (Vital Concept - B&B Hotels) en Nacer Bouhanni (Cofidis). Onze landgenoot Emiel Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise) zat in de vlucht van de dag, ploegmaat Amaury Capiot was de eerste Belg op de 9e plaats.

bow, belga, rahe

De openingsetappe leidde het peloton langs de biljartvlakke kust aan de Golf van Oman. De vluchters van de dag waren Michaël Schär (CCC), Alexis Guerin (Delko Marseille Provence), Emiel Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise) en Sergio Rodriguez (Euskadi-Murias).

Het viertal kreeg langs de kust een maximale voorsprong van 4:25. In het peloton waren het de teams van sprinters Kristoff, Coquard en André Greipel (Arkea - Samsic) die het voortouw namen. Onder impuls van UAE brak het peloton in verschillende waaiers, maar op zo’n 45 kilometer van het einde kwam alles opnieuw samen. De leiders konden daardoor hun geslonken voorsprong van een dikke minuut opnieuw uitbreiden tot twee minuten.

Pech voor Greipel

Toen de leiders op 35 kilometer bijna drie minuten bijeen fietsen, sprong Direct Energie mee op de kar om de kloof te verkleinen. Schär mocht dankzij twee gewonnen tussensprinten de gouden leiderstrui voor meest aanvallende renner ophalen na de meet, maar zag stelselmatig zijn voorsprong slinken richting diezelfde streep. De traditionele sprint in Suhar Corniche kwam er, Planckaert was de eerste die terug in het pak belandde.

Pech voor André Greipel echter, die in de laatste tien kilometer af te rekenen kreeg met een lekke band. De Duitse sprinter keerde snel terug in het peloton, maar verschoot ongetwijfeld een pijl te veel. Op vijf kilometer van de streep zat het avontuur voor de moedige leiders erop.

In de massasprint was het Alexander Kristoff die zich tot ritwinnaar kroonde. De Noor nam deel aan alle negen voorbije edities van de ronde in de golfstaat en kon al voor de negende keer zegevieren.

Kristoff: “Lang genoeg gewacht”

“Het team leverde uitstekend werk, ze hielden me veilig in de laatste kilometers. Ik wachtte lang genoeg, want hier mag je niet te vroeg op kop komen”, analyseerde winnaar Kristoff meteen na de meet. “Het geeft vertrouwen dat ik tegen deze grote namen win. Het doet goed dat ik vroeg op het seizoen al een zege beet heb. Morgen zal het een meer pittige aankomst worden, meestal word ik op zulke aankomsten gelost.”

Morgen/zondag leggen de renners 156,5 km af van tussen Royal Cavalry Oman en Al Bustan. Er moet dan voor het eerst geklommen worden. De tiende Ronde van Oman eindigt volgende week donderdag (21 februari). Vorig jaar won de Kazach Aleksej Lutsenko de rittenkoers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag:

1. Alexander Kristoff (Noo/UAE-Team Emirates) in 2u54:50

2. Bryan Coquard (Fra) z.t.

3. Nacer Bouhanni (Fra)

4. Giacomo Nizzolo (Ita); 5. Niccolo Bonifazio (Ita); 6. Mikel Aristi Gardoki (Spa); 7. Boy van Poppel (Ned); 8. Davide Ballerini (Ita); 9. Amaury Capiot; 10. Emils Liepins (Let);

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten