Tom Meeusen gaat zeker niet Kevin Pauwels achterna: “Ik heb het woord stoppen uit mijn hoofd gebannen”

Foto: Photo News

Essen -

Met een elfde plaats in Middelkerke en een zevende in Hulst heeft Tom Meeusen een doorsnee weekend achter de rug. Nog één week en dan zit ook voor hem het seizoen erop. In september zal hij terug gemotiveerd aan een nieuw seizoen beginnen.

Na het afscheid van Kevin Pauwels kwam bij een aantal mensen de vraag naar boven of zoiets ook in het hoofd van Tom Meeusen speelde. “Na het BK in Koksijde begin januari 2018 heb ik het woord stoppen inderdaad in de mond genomen, omdat ik compleet de mist inging op een parcours waar ik jarenlang voor mooie prestaties gezorgd had”, licht de 30-jarige renner van Corendon-Cirucus toe. “Die gedachte heb ik echter alweer een tijdje achter me gelaten. Mijn afscheid is nog niet direct voor morgen, schrijf dat maar op. Om te beginnen heb ik nog tot 31 december van dit jaar een contract bij mijn huidige ploeg. Daar moet ik me dus voorlopig al geen zorgen over maken. Bovendien was mijn seizoen lang niet zo slecht als sommigen misschien wel denken.”

Perceptie

Met negentien keer een plaats in de top tien, waarvan acht keer een plek bij de eerste vijf, heeft Meeusen een punt. “Het gaat vaak om perceptie. Toen Van Aert en Van der Poel het commando overnamen en de boel begonnen te domineren, kwamen de mensen aan mij vragen wat er aan de hand was en waarom ik niet meer kon volgen, ook al eindigde ik bijvoorbeeld vierde of zesde. Als ik nu bij de bakker of slager kom, krijg ik al eens een schouderklopje als ik achtste ben geworden, omdat ze vinden dat ik goed gereden heb. Mensen beginnen stilaan te beseffen dat het niet langer evident is om vooraan te eindigen”, vertelt Meeusen. “Er wordt nu helemaal anders gereden dan in de periode van Nys-Albert. Die twee konden heel hard fietsen, maar meestal viel de beslissing pas in de tweede wedstrijdhelft. In het huidige veldrijden wordt er voluit gas gegeven van bij de start en valt het nooit meer stil.”

Derde startrij

Dat de ploegmaat van Van der Poel niet langer op de eerste rij start, speelt ook mee. “Dit jaar moest ik telkens vanop de derde rij starten. Dan moet je al een cartouche verschieten om na de start aan te sluiten bij de eerste achtervolgers”, ligt Meeusen toe. “Ik heb geprobeerd een rij op te schuiven, maar dat is me net niet gelukt. Volgend veldritseizoen wil ik terug naar die tweede rij. Zowel mentaal als fysiek ben ik niet opgebrand. Daarom dat ik het woord ‘stoppen’ uit mijn hoofd gebannen heb. Ik voel dat ik nog niet alles uit mijn carrière gehaald heb en wil graag nog een aantal jaren doorgaan”, besluit hij vastberaden.

Door (Karel Lemmens)
    SPORT VOOR ABONNEES