Bart De Wever (N-VA): “Syriëstrijders berechten in land waar ze misdaden gepleegd hebben. In concreto betekent dat Irak”

Foto: BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever herhaalde bij VRT dat hij voorstander blijft van het afnemen van de dubbele nationaliteit. Hij vindt dat we Syriëstrijders niet naar ons land moeten halen, maar wel laten berechten waar ze misdaden hebben gepleegd. Ook premier Charles Michel (MR) vindt dat op het eerste gezicht een goed idee, maar zijn vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) ziet er geen heil in.

Het pleidooi van de N-VA-voorzitter is tweeledig. Enerzijds pleit hij ervoor dat Syriëstrijders met een dubbele nationaliteit de Belgische moeten verliezen. Anderzijds stelt hij voor om ze te berechten in het land waar ze misdaden begaan hebben. “Met het Syrische regime hebben we geen relaties”, klinkt het. Om die reden stelt De Wever voor om Syriëstrijders in Irak terecht te laten staan.

“Irak heeft al veel vervolging van ISIS-strijders gedaan en is daarop uitgerust”, aldus De Wever. “Ik denk dat we Irak moeten motiveren. Ik neem aan dat ook zij vragende partij zijn om aan die mensen gerechtigheid te geven. Ik denk dat Europa ook een stuk verantwoordelijkheid moet nemen voor hun onderdanen en bijvoorbeeld kan tussenkomen in de financiering.”

Syrië-strijders riskeren de doodstraf in Irak. “Die is daar ook al uitgevoerd, dat is niet nieuw”, aldus nog De Wever. “We zouden kunnen proberen te bekomen dat men de doodstraf niet uitvoert voor onderdanen van Europese origine. Dat zou kunnen als dat voor de Europese landen wenselijk is. Ik persoonlijk heb er eigenlijk geen probleem mee.”

Charles Michel: “Afpakken nationaliteit geen oplossing”

Ook Premier Charles Michel is er a priori voorstander van dat buitenlandse Syriëstrijders die gevangenzitten in Syrië en Irak zo veel mogelijk ter plaatse zouden worden berecht. Tegelijkertijd pleit hij voor internationaal overleg om tot een gemeenschappelijke aanpak te komen. Dat heeft de premier maandag verklaard na een onderhoud met Nancy Pelosi, de voorzitster van de Amerikaanse Kamer.

In het afnemen van de nationaliteit van Syriëstrijders ziet de premier echter weinig heil. “Als men denkt dat deze piste een oplossing biedt voor meer veiligheid, vergist men zich. Iemand die naar België wil terugkeren met slechte bedoelingen, vormt een gevaar, met of zonder nationaliteit”, luidde het.

Alexander De Croo: “Irak niet mee opzadelen”

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) ziet dan weer geen heil in het voorstel om Europese Syriëstrijders in Irak te laten berechten. “Je moet Irak niet met bijkomende problemen opzadelen”, zo verklaarde De Croo maandag vanuit de Iraakse hoofdstad Bagdad, waar hij samen met Europees commissaris voor Humanitaire Hulp Christos Stylianide net op bezoek is.

“Het belangrijkste is dat de Syriëstrijders berecht worden. En als we dat op een goede manier willen doen, dan moet je kijken naar hoe we dat in het verleden gedaan hebben. Toen hebben verschillende landen samengewerkt om een internationaal tribunaal daarrond te hebben”, zei De Croo. “En dat lijkt me eigenlijk de enige realistische oplossing.”

“Wat we willen, is dat die mensen berecht worden. Maar wat we absoluut niet willen is dat wij ze moeten terughalen naar ons land. En vele landen hebben diezelfde belangen, dus laten we gewoon samenwerken”, zo vervolgde de Open VLD’er.

De Croo had in Bagdad een ontmoeting met onder meer de Iraakse eerste minister Adil Abdel Mahdi en met president Barham Salih. Op de vraag of het onderwerp daarbij ter sprake kwam, antwoordde De Croo ontwijkend. “Wat hier ter sprake kwam, is dat het land na bijna veertig jaar een nieuwe start maakt”, luidde het antwoord.

Door adm, evdg
VOOR ABONNEES