BNP Paribas Fortis wil dat personeel 12 minuten per dag langer werkt, maar dat schiet vakbonden in verkeerde keelgat

© BELGA

BNP Paribas Fortis wil dat haar werknemers 12 minuten per dag langer gaan werken, 35 uur in plaats van de huidige 34 uur in de week. Op die manier kan de tewerkstellingsgarantie worden gewaarborgd. Vakbonden BBTK en ACLVB willen echter niets van het voorstel weten.

rrln

Vakbonden en directie bij de grootste bank van het land praten al geruime tijd over de dossiers. De vorige cao met garanties rond de tewerkstelling (2017-2018) liep eind vorig jaar immers af. In ruil voor een verlenging, vraagt de directie een nieuwe cao waardoor het personeel langer gaat moeten werken, klinkt het bij de drie vakbonden. Zo zou er een uur bijkomen tot 35 uur per week. Dat is de norm in de sector, klinkt het bij de bank.

Neen

Dat de directie van BNP een nieuwe cao over een tewerkstellingsgarantie aan een nieuwe cao voor een verlenging van de arbeidstijd koppelt, is bij de socialistische vakbond BBTK in het verkeerde keelgat geschoten. “De BBTK-SETCa hekelt de manier waarop de directie die twee cao’s koste wat kost aan elkaar wil koppelen”, klinkt het in een persbericht.

De vakbond laat de deur wel nog op een kier: onder de huidige omstandigheden is het neen, klinkt het, en “een akkoord op het vlak van tewerkstellingsgarantie en arbeidsorganisatie bij BNP Paribas Fortis is nog altijd mogelijk”. “De directie moet evenwel begrijpen dat dit akkoord evenwichtig moet zijn en dat er geen sprake van kan zijn dat de twee dossiers aan elkaar vastgeklonken worden.”

Vervroegd vertrek

Vorige week verwierp ACLVB al de plannen en de koppeling, zo werd er vernomen. De vakbond werpt verschillende bedenkingen op. Zo bevat de cao rond de tewerkstellingsgarantie naar eigen zeggen ook systemen rond vervroegd vertrek en is er daarbij geen garantie dat de vertrekregeling vrijwillig is.

Eind vorige week gingen de vertegenwoordigers van LBC wel akkoord met de plannen. De vakbond heeft zijn verantwoordelijkheid genomen, want de werkzekerheid is belangrijk, klinkt het. De Franstalige christelijke bediendebond CNE heeft nog geen standpunt ingenomen. In de loop van de week moet het resultaat van de bevraging van de achterban er duidelijk worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten