Parket heeft zijn twijfels bij terughalen ISIS-strijders

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Het federaal parket waarschuwt dinsdag in De Tijd voor grote moeilijkheden als we Belgische ISIS-strijders terughalen die in ons land nog niet bij verstek zijn veroordeeld.

“Of we de foreign terrorist fighters terughalen, is een politieke beslissing. Wij hebben daarover geen advies te geven. Dat is niet onze bevoegdheid”, benadrukt het federaal parket in een reactie aan De Tijd. “We maken ons klaar om alle extra procedures te beheren als strijders worden teruggehaald.”

Het federaal parket wijst wel op de gevolgen. “Sommigen van die strijders zijn al in ons land bij verstek veroordeeld. Zij worden bij hun terugkeer meteen naar de gevangenis overgebracht. Ze kunnen verzet aantekenen en opnieuw voor de rechtbank verschijnen.”

“De anderen, die nog niet in ons land zijn veroordeeld, zullen worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Het parket zal de onderzoeksrechter vragen hen onder aanhoudingsmandaat te plaatsen en het onderzoek voort te zetten. Maar de grote moeilijkheid is nu nog bewijzen te verzamelen. We kunnen moeilijk speurders ter plaatse sturen”, aldus het parket.

LEES OOK. Regering moet beslissen over lot van deze Belgische ISIS-jihadisten