Federale overheid betaalt vier op tien facturen te laat

Bron © BELGA
Brussel -

Het betalingsgedrag van de federale overheid is “lamentabel”. Dat blijkt uit een studie door bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In vier op tien facturen gedraagt de overheid zich zelfs als wanbetaler.

Graydon onderzocht, in samenwerking met ondernemersorganisatie Unizo, het betaalbedrag van het bedrijfsleven. Daaruit blijkt dat een op de tien facturen een wanbetaling is, die veel te laat of zelfs niet meer wordt betaald. Graydon zelf spreekt over wanbetaling indien een factuur pas meer dan negentig nagen na de vervaldatum wordt betaald.

Wat blijkt? Vooral de overheid betaalt haar facturen aan bedrijven veel te laat. Dat is in 2018 nog verslechterd, met als dieptepunt het vierde kwartaal. “Het betalingsgedrag van de federale overheid is lamentabel. Het zijn de slechtste cijfers sinds de jaren 2000”, aldus Eric Van den Broele, hoofd van de studiedienst van Graydon.

Concreet zakte het aantal correct betaalde facturen door de federale overheid naar een derde (34 procent) in het slotkwartaal van 2018. Het aantal zwaar te laat betaalde facturen steeg naar 41 procent in het laatste kwartaal. Met andere woorden: in vier op tien facturen gedraagt de federale overheid zich als wanbetaler.

Bij de slechtste leerlingen van de klas hoort de federale overheidsdienst Justitie: amper een kwart (23 procent) van de facturen wordt correct betaald, 54 procent met een vertraging van meer dan negentig dagen.

De gevolgen van dat veel te laat betalen zijn groot, waarschuwt Graydon. “Bedrijven maken verlies op die facturen. Dat kan leiden tot minder investeringen, minder werkgelegenheid en voor de bedrijven zelf kan dat leiden tot liquiditeitsproblemen, en in het uiterste geval tot faillissementen”, klinkt het.

De federale overheid is niet alleen. Ook andere overheden, zoals de Vlaamse overheid, zijn in hetzelfde bedje ziek. Achttien procent van de facturen gericht aan de Vlaamse overheid wordt pas betaald meer dan negentig dagen na de vervaldag, zo blijkt uit de studie van Graydon.