Waar had díe zich verstopt? ‘Uitgestorven’ schildpad duikt na 113 jaar weer op

Bron © BELGA

De Fernandina-reuzenschildpad werd het laatst gezien in 1906. Foto: RV

Op het Galápagoseiland Fernandina is een schildpad gevonden waarvan gedacht werd dat ze uitgestorven was. De Fernandina-reuzenschildpad, zo genoemd omdat ze enkel op het eiland voorkomt, werd het laatst gezien in 1906. Tot een expeditie van natuurbeschermers deze week op een exemplaar stuitte...

Wetenschappers gingen ervan uit dat de soort verdwenen was door een vulkaanuitbarsting. Door enkele vondsten van uitwerpselen, sporen van beten en poten, en onbevestigde waarnemingen vermoedde de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN dat er misschien toch nog enkele exemplaren rondliepen.

Op de Galápagoseilanden leven meer dan tien ondersoorten van schildpadden, vaak slechts op één van de eilanden van de archipel, die sinds 1979 tot het wereldnatuurerfgoed van Unesco behoort.

Op de afgelegen Galápagoseilanden voor de kust van Ecuador ontwikkelde zich een heel bijzondere flora en fauna. Onder de soorten die er voorkomen, zijn ook zeeleguanen, galápagoslandleguanen en darwinvinken. Charles Darwin bezocht de eilanden in 1835. Veel van zijn denkwerk over het ontstaan van de soorten kwam daar vandaan.

LEES OOK.Vissen op bedreigde schildpadden: nieuwe “unieke ervaring voor kinderen” in aquarium veroorzaakt ophef

Play

bekijk ook

Vissen op bedreigde schildpadden: nieuwe “unieke ervaring voor kinderen” in aquarium veroorzaakt ophef

Man vindt schildpad volledig verstrengeld in plastic: “Ik moést hem redden”

Vissers vangen per ongeluk gigantische schildpad