Elf jaar cel voor moordpoging op zes leden van hetzelfde gezin

Bron © Belga N

Themabeeld. Foto: Victoriano Moreno

Wuustwezel -

De rechtbank in Antwerpen heeft woensdagochtend een 32-jarige Nederlander veroordeeld tot elf jaar gevangenis. Ramie M. probeerde een villa in de Kruisdreef te laten ontploffen. Het parket had aanvankelijk twee jaar opsluiting gevorderd.

Poging tot vernieling van onroerende goederen en misbruik van vertrouwen, daar werd Nederlander Ramie M. (32) aanvankelijk voor vervolgd. Het parket vorderde twee jaar cel voor de feiten die dateerden van augustus 2016.

Beklaagde Ramie M. had toen een klus aangepakt om verschillende werken uit te voeren in de nieuw aangekochte villa van een gezin in de Kruisdreef. Zijn klanten betaalden de Nederlander in mei 2016 een bedrag van ongeveer 40.000 euro. Er werd ook effectief gewerkt in het huis, maar lang niet alles liep zoals het zou moeten lopen. Zo liet de levering van enkele toestellen, onder meer een jacuzzi, lang op zich wachten. De opdrachtgever stuurde verschillende berichten naar M. met de vraag waar de levering bleef.

Negen kubieke meter gas

Op 6 augustus 2016 kreeg de opdrachtgever van de werken eindelijk een berichtje van zijn ‘klusjesman’. Dat de goederen geleverd waren, dat hij hoopte dat ze ze mooi vonden en dat ze zeker iets moesten laten weten als ze in de woning geweest waren.

De zes toekomstige bewoners, drie generaties van eenzelfde familie, kwamen die dag in de woning aan en merkten onmiddellijk een sterke gasgeur op. Liefst 9 kubieke meter gas werd de dagen voordien ‘verbruikt’ in de lege woning. Het onderzoek wees naar Ramie M., de klusjesman. Hij had zich de dag ervoor nog bij een collega geïnformeerd over hoe de gaskraan geopend moest worden. M. ontkende tijdens zijn verhoren steeds dat hij ook maar iets gedaan had.

Het parket bracht hem uiteindelijk voor de rechtbank, maar alleen voor de poging om de villa te doen ontploffen en voor misbruik van vertrouwen. “Als mijn cliënten het licht hadden aangestoken of met een brandende sigaret waren binnengekomen, was de boel ontploft”, pleitte advocaat Sahil Malik, die voor de slachtoffer optreedt. “Dit was een moordpoging. Met verbazing heb ik de zwakke vordering van het parket gehoord.”

De rechtbank oordeelde dat Malik gelijk had. De feiten werden dan ook geherkwalificeerd naar moordpoging en de rechtbank sprak een stevige straf van elf jaar gevangenis uit tegen Ramie M.

“Omdat beklaagde een bedrag van ongeveer 40.000 euro heeft ontvangen voor de uitvoering van renovatiewerken en dat bedrag bijna volledig opsoupeert, zoekt hij een reden om op drastische wijze komaf te maken met zijn opdrachtgevers: hij lokt zijn opdrachtgevers naar het pand nadat hij de nacht voordien de gaskraan in het pand is gaan opendraaien”, motiveerde de rechter.

De Nederlander stuurde zijn kat naar de zitting, hij staat geseind voor een onmiddellijke aanhouding. Aan zijn slachtoffers moet Ramie M. een schadevergoeding van in totaal 48.000 euro betalen. De familie trok ondertussen in de woning in de Kruisdreef in.

“Mijn cliënten en ik zijn tevreden met dit vonnis en met het feit dat de rechtbank ons over de hele lijn gevolgd is”, aldus meester Malik.

Door sare