Walgelijk maar heel simpel: Axel Daeseleire koopt een kind in pizzarestaurant: “Ongeborene is nog makkelijker”

Volgende week mag hij een dier afknallen in Namibië, maar eerst gaat Axel Daeseleire (50) een kind kopen in India. In het nieuwe Vier-programma ‘Trafiek Axel’ bewijst hij dat hij het acteren niet verleerd is: hij speelt er overtuigend de wanhopige westerling met een ­kinderwens.

Om de acht minuten zou in India een kind verkocht worden. Met dat cijfer in het achterhoofd reist Axel Daeseleire naar “de grootste democratie ter wereld” om zelf een kind te kopen. In de Punjab-provincie in Noord-India komt Daeseleire in contact met kinderhandelaars. Hij doet zich voor als een westerling die samen met zijn vriendin al alles geprobeerd heeft om een kind te krijgen: de natuurlijke weg, kunstmatige inseminatie, adoptie. In een pizzarestaurant ­worden hem kinderen aan­geboden alsof het om – jawel – pizza’s gaat. Daeseleire krijgt een aantal kinderen te zien die te koop zijn én een zwangere vrouw van wie het ­ongeboren kind ook verkrijgbaar is, voor 125 euro per maand tot aan de bevalling, en dan nog de ‘gewone’ kostprijs van 6.500 euro.

In de aflevering van vanavond zie je Axel Daeseleire op het laatste moment af­haken; er wordt dus geen geld uitgewisseld. De vraag is dan ook of Daeseleire België zou zijn binnengeraakt als hij dat kind had gekocht. Eric Goens, die Trafiek Axel samen met Axel Daeseleire gemaakt heeft, zegt van wel: “Eens je dat kind gekocht hebt, ga je verder in de mallemolen. Dan koop je vervalste papieren. Bij een ­ongeboren kind is het nog ­gemakkelijker: dan zetten ze jou gewoon als vader op de ­geboorteakte. In welke mate dat dan in België wordt ge­controleerd, hebben wij niet onderzocht. Wij laten zien wat er in India gebeurt. En dat is al heel veel.”

Walgelijk maar heel simpel: Axel Daeseleire koopt een kind in pizzarestaurant: “Ongeborene is nog makkelijker”

Spelen met tranen

Opvallend is het sprekende gemak waarmee Axel Daeseleire in contact komt met ­kinderhandelaars en tot de aankoop kan overgaan. Zó eenvoudig was het nu ook weer niet, zegt Eric Goens: “Het lijkt alsof je in een vliegtuig kunt springen en twee ­dagen later een kind kunt ­kopen in India, maar zo werkt het natuurlijk niet. Dat is het enige nadeel van televisie: de maanden van voorbereiding en de mislukte pogingen kunnen we natuurlijk niet laten zien, daar is geen tijd voor. Je moet contacten leggen met tussenpersonen en fixers, en dat kost tijd en energie.”

Tijdens één ontmoeting met een kinderhandelaar laat Axel Daeseleire zien dat hij naast tv-maker, deejay en schilder nog altijd acteur is. Wanneer hij vertelt welke pogingen hij en zijn vriendin ondernomen hebben om kinderen te krijgen, doet hij alsof zijn gemoed vol schiet. “Het acteertalent van Axel komt van pas”, zegt Goens. “Ik kan dat niet, zo spelen met tranen. Ik vind dat we Axel Daeseleire in dit programma meer journalistiek uitspelen, maar hij behoudt wel zijn eigenheid.”

Walgelijk maar heel simpel: Axel Daeseleire koopt een kind in pizzarestaurant: “Ongeborene is nog makkelijker”

INFO

Trafiek AxelVier, 20.35 uur

Door Tom De Leur
VOOR ABONNEES