Gatz gelooft niet meer in ‘Vlaamse Netflix’

Bron © BELGA

Foto: ISOPIX

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) gelooft niet dat de Vlaamse Netflix, een Vlaamse variant van de populaire streamingdienst, er snel zal komen. De investeringskost is hoog, de rendabiliteit onzeker en Vlaanderen zit met een schaalprobleem. Dat heeft de Open Vld-minister donderdag gezegd in de commissie Media van het Vlaams Parlement.

Uit onderzoek van Econopolis is gebleken dat steeds meer mensen uitgesteld naar programma’s kijken. Zo wordt intussen al 30 procent van alle programma’s op de commerciële zenders door de commercieel interessantste doelgroep van 18 tot 54 jaar uitgesteld bekeken.

Dat aandeel zal de komende jaren enkel nog stijgen en dat stelt de commerciële zenders voor een uitdaging, want het uitgesteld kijken heeft een negatieve impact op hun advertentie-inkomsten. Vooral het doorspoelen van de reclameblokken is voor de commerciële spelers een doorn in het oog. Bovendien staan de advertentie-inkomsten al onder druk door internationale spelers als Facebook, Google en Netflix.

Een van de denkpistes om het uitgesteld kijken een halt toe te roepen, is de oprichting van een Vlaamse Netflix. Netflix en andere streamingdiensten snoepen kijkers af van de traditionele lineaire zenders. Een Vlaamse variant met een betalend platform zou voor de Vlaamse zenders een extra inkomstenbron kunnen betekenen. Ook minister van Media Sven Gatz (Open Vld) klonk eind vorig jaar enthousiast over zo’n Vlaamse Netflix-variant. “Voorbeelden uit het buitenland tonen aan dat mensen bereid zijn voor twee, in sommige gevallen zelfs drie televisiediensten te betalen. Zo’n initiatief heeft dus zeker slaagkansen”, klonk het toen.

Maar de droom van een Vlaamse Netflix lijkt, zeker voorlopig, een droom te blijven. Uit gesprekken die minister Gatz gehad heeft blijkt dat de oprichting van zo’n Vlaamse Netflix niet alleen een hoge investeringen vraagt - het zou gaan om “jaarlijks verschillende miljoenen euro” - maar ook dat de kans op rendabiliteit “onzeker” is. Daarnaast is er natuurlijk het “schaalprobleem” van Vlaanderen. “In andere landen kan men op grotere schaal werken en zijn de omzetten meteen groter. Hier kan je het op kleinere schaal lanceren, maar haal je er bitter weinig uit”, aldus Gatz.

Meest recent