Barmhartige John Degenkolb redt zelf juniorenkoers van Parijs-Roubaix: “Jeugdkoersen moeten blijven bestaan”

Foto: BELGAIMAGE

Zondag won hij nog de slotrit in de Ronde van de Provence, in de Algarve verging het John Degenkolb minder goed. De Duitser van Trek-Segafredo kwam in de openingsrit ten val en heeft een gat in zijn knie. Als een halve mummie kwam hij gisteren aan de start van de tweede etappe. Het Belgische openingsweekend slaat hij sowieso over, maar de monumenten Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix staan wel met rood aangestipt. En dat zijn hart klopt voor de koers, is duidelijk na zijn laatste geste.

LEES OOK. Parijs-Roubaix rijdt straks door bos zonder mos: beruchte passage in Wallers krijgt opknapbeurt zoals Koppenberg

Degenkolb won Roubaix in 2015 en heeft een speciale band met de kasseiklassieker. Zo speciaal dat hij eigenhandig de juniores-versie redde van de financiële ondergang. “Ik kreeg afgelopen weekend te horen dat die wedstrijd problemen had met het budget. Ik vond de situatie een beetje hallucinant. Het tekort bedroeg slechts 10.000 euro, en toch kon dat niet gedicht worden.”

Degenkolb zelf doneerde 2.500 euro en tot zijn verbazing zag hij dat de andere 7.500 euro op minder dan 24 uur bij elkaar was geraapt. “Ik ben blij dat het gelukt is. Ik heb een hart voor jeugdwielrennen en hielp eerder al jeugdwedstrijden in Duitsland. Ik snap dat die koersen het moeilijk hebben. Sponsors van wielerwedstrijden krijgen enkel publiciteit als die wedstrijden ook op tv komen. In jeugdwedstrijden is dat niet het geval, en dus kunnen ze hun sponsors maar weinig return bieden.”

“Toch is het zeer belangrijk dat zulke jeugdwedstrijden blijven bestaan. Om een goede profrenner te worden, moet je ook bij de juniores al internationale wedstrijden kunnen rijden. Ik zelf heb nooit Parijs-Roubaix voor juniores kunnen rijden, maar er zijn veel huidige profs wel gepasseerd.”

Onder meer Geraint Thomas, Jasper Stuyven en Guillaume Van Keirsbulck staan op de erelijst.

Door bvc
AANGERADEN
Meest recent