Vroege lente, vroege dieren: ook adder uitzonderlijk vroeg uit de veren dit jaar

Bron © BELGA

Foto: Joren De Weerdt

Brecht / Brasschaat / Wuustwezel -

Op het Groot Schietveld in de Antwerpse regio Noorderkempen is vorige week voor de eerste keer dit jaar een adder gezien. Dat zegt Radio 2 Antwerpen. Volgens Natuurpunt gaat het meteen ook om de eerste geregistreerde adder dit jaar in ons land en is half februari uitzonderlijk vroeg voor de soort om al op te duiken. Biologen merkten eerder ook al opvallend veel vlinders op voor deze tijd van het jaar en ook de terugkeer van de ooievaar na de wintertrek is erg vroeg ingezet.

Dat de adder, een middelgrote giftige slang met een brede driehoekige kop en een opvallende zigzagtekening op de rug, nu al gespot wordt, betekent volgens Natuurpunt nog niet dat de soort het momenteel goed doet. De gevolgen van de droogte van de zomer van 2018 zullen pas later in kaart kunnen worden gebracht. De warme temperaturen zijn allicht de voornaamste verklaring voor het vroeg opduiken van de dieren.

Biologen waarschuwen er intussen voor dat het vroeg ontluiken van de natuur ook nog niet betekent dat de lente al definitief is ingezet. Er kan nog steeds een koudeprik volgen, klinkt het, en dan lopen sommige dieren gevaar om bijvoorbeeld zonder voedsel te vallen. Ook lang niet alle planten- en insectensoorten zijn al even vroeg actief aan het worden.

Door jvh